Ethel Barrymore (1879 - 1959)


„Polovina lidí v Hollywoodu umírá touhou po tom, aby je někdo objevil, a druhá polovina se toho bojí.“

Ačkoliv její největší láskou bylo divadlo, Ethel poslechla i volání stříbrného plátna. Jako filmovou herečku ji diváci měli možnost poprvé vidět v roce 1914 ve filmu THE NIGHTINGALE. Poté následovalo několik dalších rolí, například v dramatu THE DIVORCEE (1919), zahrála si Julii ve snímu ROMEO A JULIE z roku 1922, objevila se také ve filmu THE SECOND MRS. TANQUERAY (1924) nebo v THE CONSTANT WIFE (1926). Ve 30. letech se dostala do střeního věku, což začalo ovlivňovat její filmové role. Kromě filmu RASPUTIN AND THE EMPRESS, ve kterém si zahrála společně se svým bratry Lionelem a Johnem, začala hrát spíše role matek, tet a později babiček. V té době téměř na 10 let zanechala filmové kariéry, aby se opět vrátila na divadelní jeviště.

Ve 40. letech se ale k filmovému herectví opět vrátila. V roce 1944 si zahrála vážně nemocnou matku Caryho Granta v dramatu NIC NEŽ OSAMĚLÉ SRDCE. Právě za roli v tomto filmu získala Ethel Oscara pro nejlepší herečku ve vedlejší roli. Lepší návrat do světa filmu si tehdy nemohla ani přát. V roce 1947 si zahrála matku Josepha Cottena v komedii FARMÁŘOVA DCERA. V témže roce byla nominována na Oscara pro nejlepší herečku ve vedlejší roli za roli ve snímku TOČITÉ SCHODIŠTĚ z roku 1945. S Josephem si zahrála znovu hned o rok později v romantickém mysteriózním dramatu PORTRAIT OF JENNIE. V roce 1948 byla opět nominována na nejlepší herečku ve vedlejší roli za snímek PŘÍPAD PARADINEOVÁ. Třetí nominace na tuto cenu přišla v roce 1950 za roli ve snímku PINKY. V roce 1955 vydala autobiografickou knihu vzpomínek a o čtyři roky později kalifornském Beverly Hills zemřela na selhání srdce.

Kolem roku 1900 se o Ethelinu ruku ucházel sám Winston Churchill. Ethel ho ale tehdy odmítla, protože podle jejího mínění před sebou neměl příliš velkou budoucnost. V březnu roku 1909 se jejím manželem stal Russell Griswold Colt, s kterým měla Ethel v průběhu manželství tři děti: syny Samuela a Johna a dceru Ethel. Manželství od začátku nebylo příliš šťastné, Ethel podala první žádost o rozvod již v roce 1919, ale nakonec ji stáhla. Mluvilo se o tom, že ji manžel zneužíval a že měl během manželství s Ethel dítě s jinou ženou. Manželství nakonec skončilo v červenci roku 1923 stejně rozvodem a Ethel se už nikdy znovu nevdala. Její poslední slova před smrtí údajně zněla: „Jste všichni šťastní? Chci, abyste byli šťastní. Já šťastná jsem“.


15.8.1879
Filadelfie, Pennsylvania, USA
18.6.1959
Beverly Hills, Los Angeles, California, USA
Ethel Barrymore csfd

Johnny TroubleSvengali and the BlondeYoung at HeartMain Street to BroadwayPříběh tří lásekJust for YouNovinářský příběhIt's a Big CountryKind LadyThe Secret of Convict LakePinkyThat Midnight KissThe Great SinnerThe Red DanubeMoonrisePortrait of JennieFarmářova dceraMoss RoseNight SongPřípad ParadineováTočité schodištěNic než osamělé srdceRasputin and the EmpressThe DivorceeOur Mrs. McChesneyAn American WidowCall of Her People, TheEternal Mother, TheLife's WhirlpoolNational Red Cross PageantThe Greatest PowerThe Lifted VeilThe White RavenAwakening of Helena Ritchie, TheThe Kiss of HateThe Final JudgmentThe NightingaleEthel Barrymore TheaterPlayhouse 90Climax!General Electric TheaterOmnibusNBC Television Opera TheatreCancer Fund Film Notables Attend Glittering BenefitsDafni (Panagia Hrysodafniotissa)Some of the BestShow Business at WarStarland Review No. 13Popular Players Off the StageCamilleFour Star RevueWhat's My Line?


Aktualizace osobnostního profilu Ethel Barrymore: 13.11. 2023 04:34