Walter Brennan (1894 - 1974)


Narodil se irským emigrantům ve Swampscottu ve státě Massachusetts a pokřtěn byl jako Walter Andrew Brennan. Otec byl inženýrem a vynálezcem a Walter, než se stal hercem, také studoval inženýrství. Herectví jej přitahovalo už na škole, začínal v různých varieté a po službě v armádě (přímý účastník bojů 1. světové války, během kterých, jak praví legenda, byly jeho hlasivky poškozeny hořčičným plynem a on díky tomu prý předčasně vyspěl) žil nějakou dobu v Guatemale, kde pěstoval ananasy, poté se odstěhoval do Los Angeles. Během 20. let měl podíl na obchodu s nemovitostmi, ve kterém také dosáhl určitého jmění - o většinu peněz ale později přišel během úpadku.

Během své kariéry Brennan často zpodobňoval charaktery podstatně starší než byl on sám. Starší než ve skutečnosti vypadal “díky” nehodě z roku 1932, kdy přišel o mnoho zubů, dále “díky” prořídlé kštici, hubenému zevnějšku a svému nakřáplému hlasu. Těchto svých atributů používal s velkým úspěchem. V mnoha úlohách byl nucen nosit zubní protézu; ve filmu CESTA NA SEVEROZÁPAD - jehož příběh byl zasazen do konce 18. století, kdy měli lidé zuby většinou dosti špatné – nosil protézu, která imitovala zkažený a vylámaný chrup. Slavný režisér Jean Renoir ho obsadil do vedoucí úlohy v dramatu BAŽINY (1941). Ve filmu SERŽANT YORK (1941) hraje sympatického kazatele a majitele obchodu, za kterým titulní postava (Gary Cooper) přichází pro radu. Za tuto roli byl Brennan nominován na Oskara (jediná jeho nominace, která zůstala pouze nominací). Filmoví historikové a kritikové považují Brennana za jednoho z nejlepších charakterních herců filmové historie. Ačkoli byl schopen obstát v rolích neobyčejně různorodých, nejznámější je pro své účinkování ve westernech. Příkladem je “Nadine Groot” ve snímku ČERVENÁ ŘEKA (1948) nebo zástupce šerifa “Šlupka” v RIO BRAVO z roku 1959 (oba v režii Howarda Hawkse).

Obratně na plátně ztvárňoval různé parťáky hlavních hrdinů či mrzuté “staříky”. Málokdy jej můžeme vidět v postavě lumpů, pozoruhodnou výjimkou je jeho role “starého Clantona” ve Fordově klasice s Henrym Fondou MŮJ MILÁČEK KLEMENTINA (1946), “zabijáckého plukovníka Hawkinse” v hvězdném JAK BYL DOBYT ZÁPAD (1962) a “soudce Roye Beana” ve Wylerově westernu s Gary Cooperem ČLOVĚK ZE ZÁPADU, za kterou v roce 1940 získal svého třetího Oskara. (druhého obdržel v roce 1938 za vedlejší roli ve filmu KENTUCKY).

V 50. letech, po boku Richarda Crenny a Kathleen Nolanové, zářil v televizní sérii stanice ABC (později CBS): THE REAL McCOYS (1957-1962), komediálním seriálu o osudech chudé západoviržinské rodiny, která přesídlila na farmu v jižní Kalifornii. Brennan účinkoval v několika dalších filmech a televizních programech, obvykle jako výstřední “člověk starých časů” nebo “zlatokop”. Natočil také několik písní, neznámější je asi “Old Rivers” (1962). Brennan sehrál bohatého vysokého úředníka Waltera Andrewse v krátkodobé televizní sérii z poloviny 60. let s názvem MAGNÁT. V roce 1967 účinkoval v televizním seriálu “The Guns of Will Sonnett”, kde hrál muže hledajícího svého syna – pistolníka. Získal roli místo Pata O'Briena v televizním filmu THE OVER-THE-HILL GANG (1969) a místo Freda Astaira v THE OVER-THE-HILL GANG AGAIN v roce následujícím. V letech 1970 až 1971 se představil v seriálu “To Rome With Love”, který také znamenal jeho poslední trvalejší obsazení.


25.7.1894
Swampscott, Massachusetts, USA
21.9.1974
Oxnard, California, USA
Walter Brennan csfd

The Real McCoys ReunionSmoke in the WindHome for the HolidaysTwo for the MoneySmoke in the WindThe Over-the-Hill Gang Rides AgainThe Young CountryThe Over-the-Hill GangPodporujte svého šerifa!The One and Only, Genuine, Original Family BandGo!!!Poprask v mincovněSkřítkomobilHoratio Alger JonesThe OscarThose CallowaysJak byl dobyt ZápadShoot Out at Big SagA Date with DebbieRio BravoGod Is My PartnerTammy and the BachelorThe Way to the GoldCome Next SpringGloryGood-bye, My LadyThe Proud OnesAt GunpointČerný den v Black RockDrums Across the RiverFour Guns to the BorderVzdálená zeměSea of Lost ShipsThe Marshal's DaughterLure of the WildernessReturn of the TexanWe're Not Married!Along the Great DivideBest of the BadmenThe Wild Blue YonderA Ticket to TomahawkCurtain Call at Cactus CreekSinging GunsSurrenderThe ShowdownBrimstoneTask ForceThe Green PromiseBlood on the MoonScudda Hoo! Scudda Hay!Červená řekaDriftwoodCentennial SummerMůj miláček KlementinaNikdo nežije věčněUloupený životDakotaHome in IndianaMít a nemítPrincezna a pirát


Aktualizace osobnostního profilu Walter Brennan: 16.4. 2024 06:09