John Scott 93 let


Skladatel a dirigent Patrick John Michael O'Hara Scott se narodil 1. listopadu 1930 v anglickém Bristolu. Jeho otec byl hudebníkem a dával mu první lekce hudby, nejprve to byla hra na housle a později přibyl i klarinet. Ve svých čtrnácti se John zapsal do britské armády jako hudebník, aby tak mohl pokračovat ve studiu hry na klarinet, ale osvojil si i harfu a saxofon. Když nakonec armádu opustil, byl natolik zkušený, že mohl stabilně spolupracovat s některými z nejlepších britských kapel své doby.

V roce 1964 nahrával některé party jako saxofonista na soundtrack Johna Barryho pro bondovku GOLDFINGER, což v něm vzbudilo zájem o filmovou hudbu. Prvním dílem na tomto poli byla hudba pro klasickou detektivku s Sherlockem Holmesem STUDIE STRACHU z roku 1965. Tím došlo k zásadnímu zlomu ve Scottově kariéře, pokračoval jako skladatel filmové hudby a v současné době má na kontě přes sto filmových a televizních projektů. K nejznámějším filmům patří DLOUHÝ SOUBOJ (1967) s Yulem Brynnerem, ZAPADÁKOV (1971) režiséra Teda Kotcheffa, TAJEMNÁ ZÁŘE NAD PACIFIKEM (1980) s Kirkem Douglasem, TARZAN (1984) s Christopherem Lambertem, KING KONG ŽIJE (1986) režiséra Johna Guillermina, RUKOJMÍ PRO VRAHA (1988) se Sidney Poitierem, nebo dobrodružný WALKING THUNDER (1997). Kromě toho přispěl svou hudbou k přírodovědným dokumentům Jacquese Cousteaua. Současně působí jako skladatel klasické hudby (napsal symfonii nebo několik smyčcových kvartetů) a jako dirigent řídil nejlepší světová hudební tělesa jako Londýnský symfonický orchestr, Mnichovský symfonický orchestr i Pražský filharmonický orchestr nebo Symfonický orchestr Slovenského rozhlasu. Od roku 2006 je ředitelem Hollywood Symphony Orchestra a snaží se o interakci s mladými umělci a pomocí různých multimediálních projektů vyzdvihnout význam a hodnotu filmové hudby.

Jeho celoživotní snažení bylo odměněno třemi cenami Emmy a mnohými dalšími významnými uznáními. Založil vlastní hudební vydavatelství JOS Records se sídlem v Beverly Hills.


1.11.1930
Bishopston, Bristol, England, Velká Británie
John Scott csfd

Margery Booth: The Spy in the Eagle's NestThe Wicker TreePetites coupuresČas vlkaLovci diamantůDlouhá cesta domůShergarNovodobí RobinsoniScarlet Tunic, TheVelmi ženatý Malcolm20 000 mil pod mořemDruhá kniha džunglí Rudyarda Kyplinga - Mauglí a BalúMlýn na červené řeceSmrtící plavbaTašungaCousteau: My First 85 YearsDaleko od domovaNoční hlídkaStopařDer Fall LuconaHomeboysRubyColetteŠogun MayedaBlood Royal: William the ConquerorLví srdceEnding UpKrál větruRed King, White KnightZimní lidéČerná duhaPodvodníciPsí vojáciSmrt v patáchMuž na mušceHaremKing Kong žijeStudená válkaThe Shooting PartyTarzanJeden proti celému impériuSemena zlaTajemná záře nad PacifikemVěž rukojmíNorth Dallas FortyThe Saint and the Brave GooseLidé zapomenutí časemQuinns, TheSatan's SlaveHennessyŠťastná rukaCrazeDva kloboukyPenny GoldS*P*Y*SSymptomsEngland Made MeAntony and CleopatraHexen geschändet und zu Tode gequältOsudová hlídka


Aktualizace osobnostního profilu John Scott: 2.11. 2023 15:25