Alexis Smith (1921 - 1993)


Alexis Smith byla v Kanadě narozená divadelní, filmová a televizní herečka. Ve 40.letech se objevila v několika významných Hollywoodských filmech a v 70.letech patřila mezi hvězdy Broadwayské divadelní scény, kde vyhrála i cenu Tony Award.

Během 40.let se Smith objevila v mnoha filmech po boku známých filmových tváří. S Errolem Flynnem ve filmu GENTLEMAN JIM /1942/, s Fredericem Marchem v životopisném snímku THE ADVENTURES OF MARK TWAIN /1944/ a ve westernu SAN ANTONIO /1945/, ve kterém zpívala speciální verzi populární balady "Some Sunday Morning". S Humphrey Bogartem si zahrála ve filmu CONFLICT /1945/ a THE TWO MRS.CARROLLS /1947/. S Cary Grantem v biografickém snímku NIGHT AND DAY /1946/ a s Bingem Crosbym v její oblíbené roli Winifried Stanley ve snímku HERE COMES THE GROOM /1951/. Mezi další filmy můžeme zahrnout životopisný film o Georgi Gershwinovi RHAPSODY IN BLUE /1945/, drama OF HUMAN BONDAGE /1946/ a drama s Paulem Newmanem THE YOUNG PHILADELPHIANS /1959/.

V roce 1944 potkává herce Craiga Stevense, ten samý rok se vezmou a spolu vyrazí na divadelní turné. V roce 1955 s divadelní společností National Company zazáří spolu se Stevensem v komediálních hrách "Plain  and Fancy", ve hře Jean Kerr "Mary, Mary" a "Cactus Flower". V roce 1971 se Smith objevuje na titulní stránce časopisu Time díky jejímu úspěchu v Broadwayské hře Stephena Sondheima "Follies". V roce 1972 vyhrává divadelní cenu Tony Award pro nejlepší herečku v muzikálu.

Její divadelní kariéra pokračuje během 70. a 80.let, objevuje se v divadelním revivalu "The Women" /1973/, v dramatech Williama Ingeho "Picnic" a "Summer Brave" a v muzikálu "Platinum", který jí vynesl další nominaci na Tony Award. Další rok vystupovala jako madam v muzikálu "The Best Little Whorehouse in Texas" včetně sedmiměsíčního turné v LA.


8.6.1921
Penticton, British Columbia, Kanada
9.6.1993
Los Angeles, California, USA
Alexis Smith csfd

Věk nevinnostiMarcus Welby, M.D.: A Holiday AffairDrsní chlapiVražda v uniforměA Death in CaliforniaPstruhŠampiónDěvčátko, které bydlí na konci uliceOnce Is Not EnoughNightsideHoši z FiladelfieThis Happy FeelingBeau JamesThe Eternal SeaSpící tygrSplit SecondThe Turning PointCave of OutlawsPřichází ženichMontanaUndercover GirlWyoming MailAny Number Can PlayOne Last FlingSouth of St. LouisAlways TogetherThe Decision of Christopher BlakeThe Woman in WhiteWhiplashDvě paní CarrollovéStallion RoadNight and DayOf Human BondageOne More TomorrowKonfliktRapsodie v modrémSan AntonioThe Horn Blows at MidnightDobrodružství Marka TwainaHollywood CanteenThe DoughgirlsThank Your Lucky StarsThe Constant NymphGentleman JimAffectionately YoursFlight from DestinyHere Comes HappinessHloubkový bombardérPassage from Hong KongSingapore WomanSteel Against the SkyThe Great Mr. NobodyThe Smiling GhostThree Sons o' GunsLady with Red HairShe Couldn't Say NoHothouseNa zdravíDallasThe Love Boat


Aktualizace osobnostního profilu Alexis Smith: 17.4. 2024 15:07