Najwa Nimri 52 let


Herečka, jejíž jméno pochází z arabštiny a znamená Extáze, se narodila 14. února 1972 v Pamploně baskické matce a jordánskému otci. Studovala drama na škole Williama Laytona a navštěvovala taneční akademii Johna Beitii. Její první role přišla v prvotině režiséra Davida Calparsora SALTO AL VACÍO, za níž získala mnohá ocenění – za nejlepší ženský herecký výkon na festivalech v Ženevě, Moskvě a Cinema Jove. S tímto režisérem později spolupracovala na snímcích PASAJES A A CIEGAS. Díky tomu se jako herečka zviditelnila a naskytla se jí možnost hrát ve filmu Alejandra Amenábara ABRE LOS OJOS (Otevři oči).

Najwa Nimri však nepůsobí jen na poli filmovém, ale i hudebním. Byla hlavní zpěvačkou soulové skupiny Respect a jazzového seskupení Clan Club. Později založila s Carlosem Jeanem skupinu Najwajean, o které se tvrdí, že je první španělskou trip-hopovou skupinou. Vydali spolu úspěšné album No Blood. S Carlosem Jeanem také složili soundtracky k filmům Davida Calparsora – ASFALTO (Ulice), za který byli nominováni na cenu Goya a dále k filmu GUERREROS (Bojovníci). Skupina se později rozpadla a Najwa nastoupila na sólovou dráhu, na které se zhlédla v elektronické hudbě. Vydala již čtyři alba: Carefully (2001), Mayday (2003), Walkabout (2006) a El último primate (2010).

Momentálně má před sebou několik rozpracovaných projektů, tak doufejme, že nám opět ukáže kvalitu své práce. Je vdaná za režiséra Davida Calparsora, se kterým má syna Tea.


14.2.1972
Pamplona, Navarra, Španělsko
Najwa Nimri csfd

DisforiaQuién te cantaráRodokmen krve10.000 noches en ninguna parteSladké letní vínoVerboA také déšťPoslední noc v ŘíměRoute IrishVšechno, co chcešAgentky v nesnázíchExpres OviedoLas vidas de CeliaTrastornoMetodaA + (Amas)Tajní agentiUtopieKamenyFausto 5.0Sex a LucíaNež se setmíUliceCitizen, TheMilenci ze severního póluA ciegasOtevři očiPasajesSalto al vacío30 stříbrnýchSvatá rodinaPapírový dům (Netflix verze)Vis a vis: Hotel OázaVis a vis (Antena 3 / Fox verze)


Aktualizace osobnostního profilu Najwa Nimri: 3.11. 2023 11:54