Jan Faltýnek (1936 - 1995)


Jan Faltýnek se narodil 12. dubna 1936 v Ostravě hereckým rodičům. Jeho otcem byl herec Arnošt Faltýnek (1906 – 1991) a matkou operetní subreta Míla Janů (1917 – 1999). Zpočátku to vypadalo, že se jeho cesta bude ubírat jinak, než cesta rodičů. Vyučil se elektrikářem, a jako technik a inspicient začínal v operetě Krušnohorského divadla v Teplicích, kde později začal dokonce i hrát (1954 – 1959).

V 80. letech hostoval také v pražském Národním divadle („Lucerna", „Krvavý soud aneb Kutnohorští havíři", „Život Galileiho"). Jako skvělý klaun, šansoniér a zpěvák rozvíjel své dovednosti na pěveckých večerech, recitálech a poetických sešlostech ve Viole (ve které předváděl své autorské večery „Lavina" z roku 1979 či „Požár" 1985), televizi (RŮŽOVÝ HUBERT), rozhlase a od roku 1968 ve skupině Šanson, s níž vystupoval v programech „Večery šansonů" na scénách Umělecké besedy a Divadla hudby. Jeho ženou byla herečka Jaroslava Tichá (1929 – 2015). Herečkou je také dcera Jana Marková (*1976), která svou podobnost získala od svého otce a dědy.

Faltýnek byl osobitým a svérázným představitelem figurek stejných vlastností. Jeho komika, mimika, charakterizační zkratka a zdánlivě klidný hlas ho předurčovaly do menších charakterních komických a tragikomických divadelních rolí („Dobrý voják Švejk“, „Skapinova šibalství“, „Hrátky s čertem“ či „Lišák Volpone“). Jeho nejlepší divadelní léta se odehrála pod taktovkou režiséra a herce Václava Lohniského. Mezi přáteli byl znám také svou veselou povahou, vypravěčskými a pěveckými schopnostmi. Smutným faktem je, že Faltýnek přežil svého otce Arnošta o pouhé čtyři roky a naopak matka přežila svého syna Jana také o čtyři roky.

Podobně jako Arnošt Faltýnek, tak také jeho syn Jan ve filmu představoval pouze epizodní a menší herecké typy: výčepní (NADĚJE), horolezec František Malát (ZLOČIN V DÍVČÍ ŠKOLE), detektiv (KDYŽ MÁ SVÁTEK DOMINIKA), německý feldvébl (MARATÓN), Holan (LEKCE), Havránek (TŘI NEVINNÍ), číšník (MATURITA ZA ŠKOLOU, DVOJÍ SVĚT V HOTELU PACIFIK), manžel (MOTIV PRO VRAŽDU), kouzelník (HVĚZDA PADÁ VZHŮRU), Karel (DÝM BRAMBOROVÉ NATĚ), tatínek (NEOHLÍŽEJ SE, JDE ZA NÁMI KŮŇ), Turek (DIVOKÝ KONÍK RYN), Škarda (SAMOROST), taxikář (S TEBOU MĚ BAVÍ SVĚT), poručík Doubrava (ZÁTAH) a také Štěpánův otec (HRY PRO MÍRNĚ POKROČILÉ).


12.4.1936
Ostrava, Československo
12.12.1995
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Jan Faltýnek csfd

Jasnovidcem proti své vůliJehlice Sluneční paníPrincezna Hyacinta a tříhlavý drakTřináctery hodinyDva lidi v ZOOJak se princ učil řemesluKde bydlí štěstíObnovené pátráníPohled z hlubinJak Matýsek přehodil výhybkuVelká sýrová loupežVýpověďZáhada zamčeného pokojeRůžový HubertOhnivé ženyTlustý pradědečekČertův švagrJako kníže RohanPerníkový dědekPohled do nekonečnaSamorostVelká kočičí pohádkaDnes vaří Barevná kapelaNení pravda, žeS tebou mě baví světDivoký koník RynNeříkej mi majore!Zuzana je našeHad z rájeLoupežnická pohádkaMedvědí tanecPožár bubákůSnídaně v pánském pyžamuBratři KipovéHezký Štědrý večerJulekMartinec a ti druzíNeohlížej se, jde za námi kůň!O hruškách ušatkách a jablíčku parohátkuPoprask na silnici E 4RosničkaNikola Šuhaj loupežníkPodivný výletBratránek z BatávieDým bramborové natěHolka modrookáPoslední exilPravé místo pro mnePreclíková válkaSplynutí dušíDvojí svět hotelu PacifikFalstaffLetní romanceNa konci světaNevěsta s nejkrásnějšíma očimaO princezně SolimánskéPomerančový klukRecepty doktora KudrnyTak láska začíná...Zrcadlo pro Kristýnu


Aktualizace osobnostního profilu Jan Faltýnek: 19.11. 2023 12:02