Jean Chevrier (1915 - 1975)


Jean Chevrier se již koncem třicátých let zařadil mezi přední hvězdy francouzského filmu a v tomto postavení se udržel i v poválečném období, ale protože upřednostňoval spíše divadlo a jeho filmografie není ve srovnání s jinými tak početná, jeho sláva odezněla již v padesátých letech a dnes tím pádem patří mezi spíše zapomenuté osobnosti. Narodil se v Paříži jako Jean Édouard Louis Dufayard, v divadle zazářil poprvé v moderním dramatu 3200 metrů nad mořem na scéně Théâtre de l'Étoile v roce 1937. Ve stejné době debutoval i ve filmu a svou první roli gigola odehrál v nenáročné komedii SLEČNA MÁ MATKA (Mademoiselle ma mere, 1936).

Mezitím v průběhu války vstoupil Jean Chevrier na jeviště nejslavnější francouzské scény Comédie Française, kde dostal řadu umělecky významných příležitostí v domácí i světové klasice (Hamlet, Antonius a Kleopatra, Bídníci, Horatius). Spojení s Comédie Française mu mimo jiné umožnilo seznámení se slavnou herečkou Marií Bell (1900-1985), která se stala jeho manželkou. Mimoto vystupoval i na jiných scénách a v divadlech Théâtre de l'Atelier nebo Théâtre de Paris hrál v díle moderních francouzských autorů jako byli Jean Anouilh nebo Marcel Pagnol.

Z Chevrierovy poválečné filmografie si zmínku zasluhuje adaptace oblíbené literární předlohy MAJITEL HUTÍ (Le maitre de forges, 1948) nebo drama OČIMA VZPOMÍNEK (Aux yeux du souvenir, 1948), v němž byl ovšem hlavní hvězdou Jean Marais. Točil také v Itálii a velkou roli mu nabídlo například drama MESSALINA (1951) odehrávající se v antickém Římě. Poslední velkou roli ztvárnil Jean Chevrier ve filmu NEKONEČNÝ HORIZONT (Horizons sans fin, 1953), kterému se dostalo ocenění na festivalu v Cannes. V padesátých letech také stál třikrát před kamerou v historických filmech Sachi Guitryho, k tématu antických dějin se vrátil s italským filmem AMAZONKY Z ŘÍMA (Les vierges du Rome, 1961).

Spolupráce s filmem se koncem padesátých let pro Jeana Chevriera stala podružnou záležitostí, začal ale točit v televizi a nadále hrál i divadlo. Kromě domovské scény Comédie Française vystupoval například v Théâtre du Gymnase nebo Théâtre de la Madeleine. Na práci v divadle ostatně navazovala i jeho poslední filmová role v přepisu Racinovy slavné hry FEDRA (Phedre, 1968). Toto představení patřilo na jevišti k legendárním kreacím Marie Bell, která pochopitelně titulní roli hrála i ve filmu a s manželem Jeanem Chevrierem se poprvé setkala před kamerou. Později pak Chevrier hrál již jen v televizi, jeho poslední výstupy před kamerou byly spojeny s historickými seriály D'ARTAGNAN (1969) a PROKLETÍ KRÁLOVÉ (Les rois maudits, 1972).


25.4.1915
Paříž, Île de France, Francie
13.12.1975
Paříž, Île de France, Francie
Jean Chevrier csfd

La Tragédie de VéroneLancelot du lacEsopeLe CaptifLe Théâtre de la jeunesse: Jean ValjeanLe Théâtre de la jeunesse: GavrocheVergini di Roma, LeLe GigoloLes Trois mousquetairesCe soir les jupons volentLe Couteau sous la gorgeLes Hommes en BlancNapoléonIl vetturale del MoncenisioLe Grand pavoisSi Versailles m'était contéHorizons sans finLa maison dans la duneLes Dents longuesDonne e brigantiMessalinaLa Voix du rêveLe Droit de l'enfantLe Maitre de forgesOčima vzpomínekLe Diable souffleLe Mystérieux Monsieur SylvainL'Ange qu'on m'a donnéMessieurs LudovicFalbalasLa Cavalcade des heuresSévillane, LaTornavaraAndorra ou les hommes d'AirainVrah se bojí nociBylo jich šest ..La Prière aux étoilesL’ÉmigranteTrois de Saint-CyrLibertéMademoiselle ma mèreLes Rois mauditsD'ArtagnanMalican père et filsEn votre âme et conscience


Aktualizace osobnostního profilu Jean Chevrier: 2.3. 2024 17:16