Tadeusz Fijewski (1911 - 1978)


Divadelni a filmový herec. Vystupoval v amatérských představeních i v představeních pro děti, a od roku 1927 taky ve filmech. V roce 1928 se pokusil o zkoušku herctví, ale bohužel jí neudělal. Začal studovat gymnázium a přitom vystupoval na divadelních prknech i ve filmech. Byl členem kočovného divadla pro děti "Płomyka" a "Płomyczka". Do začátku II. sv. války hrál v divadle "Sosnowcu" i "Waršavě". Během války se sám přihlásil na vojnu, ale nebyl povolán služby.

Poprvé se objevil na obrazovce jako 16-letý laureát konkurzu, který zorganizoval deník "ABC" ve filmu ZEW KRWI H. Szaro. V dalších letech hrával často epizodní a druhořadé role. Jeho naplněním a životní rolí se stala jedna z hlavních rolí ve filmu LEGIONIE ULICY (1932) A. Forda. Postava waršavského novináře Vladka mu přinesla sympatickou přezdívku "zlatovlasého uličníka". Tahle role mu posílila pozici mladého herce, který poté mohl dostávat i větší role. Úspěch dosáhl ještě za filmy KŁAMSTVO KRYSTYNY a FLORIAN. Poválečné období se stalo pro herce časem největších hereckých úspěchů - stvořil v něm svoje nezapomenutelné role na obrazovce. V 52- leté éře vystoupil v 50 rolích.

1921. 10. 13 - divadelní debut ("Chory z urojenia" Moliera ve waršavském divadle Polském) 1936 - Vyučení - rok ukončení studia(studoval v PIST ve Warszšavě 1968 - Cena ("Zlatá obrazovka" ) 1970 - Vyznamenání (Pracovní vyznamenání II třídy) 1978. 11. 12 - Datum umrtí (Waršava; pochován v Aleji zasloužilých (hrob 60) hřbitova Powazkovského)


17.7.1911
Varšava, Polsko
12.11.1978
Varšava, Polsko
Tadeusz Fijewski csfd

ÚplněkKazimír VelikýNoci a dnyJe jaro, pane seržanteSedláciNa przełajLoutkaDámaLenin v PolskuPrvní den svobodyČerná křídlaDům bez okenZłotoInspekcja pana AnatolaPan Anatol szuka milionaKalosze szczęściaŻołnierz królowej MadagaskaruKapelusz pana AnatolaSmyčkaNikodem DyzmaNezvaní hostéTrudna miloscHraniční uličkaKlamstwo KrystynyFlorianPawel i GawelTrójka hultajskaZázračný lékařTajemnica panny BrinxDwie JoasieCorka generala PankratowaMlody lasDziesiec procent dla mnieProkurator Alicja HornUroda zyciaPonad sniegNoce i dnieChłopiČtyři z tanku a pesKamizelkaKsiężycOjciec


Aktualizace osobnostního profilu Tadeusz Fijewski: 15.4. 2024 16:12