Bill McKinney (1931 - 2011)


Bill McKinney se narodil 12. září 1931 v Chattanooze ve státě Tennessee. Jako mladík bojoval ve válce v Koreji a tam se rozhodl, že pokud válku přežije, stane se hercem. Po skončení vojenské služby v roce 1954 se usadil v Kalifornii a v roce 1957 zahájil studium v Pasadena Playhouse, kde byl jedním z jeho spolužáků mimo jiné Dustin Hoffman. Poté nastoupil do Actors Studia Lee Strasberga. V roce 1967 McKinney debutoval na filmovém plátně v hororu Byrona Maba SHE FREAK, ale již předtím vystoupil před televizními kamerami v seriálu THE MONKESS. Více však na sebe upozornil teprve v roce 1972, když si zahrál v thrilleru VYSVOBOZENÍ (DELIVERANCE). V hlavních rolích v něm účinkovali Burt Reynolds a Jon Voight a film byl ve třech kategoriích nominován na Oscara, mimo jiné za režii Johna Boormana.

V režijním debutu Michaela Cimina THUNDERBOLT A LIGHTFOOT (1974) hrál šíleného řidiče po boku Clinta Eastwooda a na Oscara nominovaného Jeffa Bridgese. Díky této roli a navázané známosti s Eastwoodem, který byl v té době jednou z nejlépe placených filmových hvězd planety, dostal McKinney roli ve westernu PSANEC JOSEY WALES (THE OUTLAW JOSEY WALES - 1976), o němž samotný Orson Welles prohlásil, že je to fantasticky zrežírovaný film. Eastwood pozval McKinneyho ke spolupráci ještě několikrát, například v kriminálce ŽELEZNÝ STISK (THE GAUNTLET - 1977) nebo komediálním dramatu BRONCO BILLY (1980). Naposledy si spolu zahráli v komedii Buddyho Van Horna RŮŽOVÝ CADILLAC (PINK CADILLAC - 1989). Dále McKinney účinkoval v prvním díle světoznámé série RAMBO: PRVNÍ KREV (FIRST BLOOD - 1982), třetím díle komediální sci-fi série NÁVRAT DO BUDOUCNOSTI III (BACK TO THE FUTURE PART III - 1990) či ZELENÉ MÍLE (GREEN MILE - 1999) od Franka Darabonta a představil se například i jako zpěvák. Vyšla mu deska LOVE SONGS FROM ANTRY.


12.9.1931
Chattanooga, Tennessee, USA
1.12.2011
Van Nuys, California, USA
Bill McKinney csfd

The Custom MaryPoznáš, až to přijde?FuelHrdost a slávaGhost Town: The MovieZkřížené cestyŠtěstí ve hřeBliss, TheThe Garage2001 maniakůUndertowLooney Tunes: Zpět v akciSatanThe CommissionTrue Legends of the WestZelená míleNávštěva z vesmíru 2Slib daný CarolynLone Justice 2Dobrodruzi z velkoměsta II: Legenda o Curlyho zlatěLáska, podvod a loupežNávrat do budoucnosti IIIThe China Lake MurdersRůžový CadillacVěci, o kterých se nemluvíNeposlušný policajt ze St. LouisWar PartyFinal JusticeVšemu navzdorySrdce na kolechRambo: První krevTexSt. HelensBronco BillyCarnyVždycky zvítězitWhen You Comin' Back, Red Ryder?Nikdy neprohrátChristmas Miracle in Caufield, U.S.A.ValentinoŽelezný stiskCannonballPsanec Josey WalesStřelecBreakheartský průsmykStrange New WorldFor Pete's SakePohled společnosti ParallaxPoprava vojína SlovikaStrange and Deadly Occurrence, TheThe GodchildThe HealersThe Underground ManThis Is the West That WasThunderbolt a LightfootCleopatra JonesČerná výpravaJunior BonnerVysvobození


Aktualizace osobnostního profilu Bill McKinney: 11.11. 2023 13:50