Eileen Brennan (1932 - 2013)


Narodila se jako Verla Eileen Regina Brennan do irsko-katolické rodiny v kalifornském Los Angeles. Její matka Regina byla herečkou v němých filmech, otec John Gerald pracoval jako lékař. Během studia na Georgetown University ve Washingtonu se Eileen začala objevovat v divadelních hrách Mask and Bauble Society. Poté odjela studovat na American Academy of Dramatic Arts do New Yorku. Její krásný soprán společně s komediálním talentem byly tou správnou kombinací, která jí umožnila získat roli v divadelní hře Little Mary Sunshine. Za výkon v této hře získala Eileen v roce 1959 nejen Obie Award, ale byla také oceněna – společně s dalšími sedmi umělci – Theatre World Award pro „slibnou hereckou osobnost“. K jejím dalším úspěšným divadelním rolím patřily napříkald Anne Sullivanová v The Miracle Worker (1961), role Anny v The King and I (1963) nebo Irene Malloy v Hello, Dolly! (1964).

Toto zklamání však paradoxně vzbudilo v Eileen odhodlání k tomu, aby se věnovala dramatické herecké kariéře. V roce 1971 se jí pak podařilo získat roli servírky Genevieve ve filmu Petera Bogdanoviche POSLEDNÍ PŘEDSTAVENÍ. Skvělé kritiky poté získala i za roli bordelmamá v Oscarové krimikomedii PODRAZ (1973). Režisér Peter Bogdanovich si již po první spolupráci Eileen velmi oblíbil a obsazoval ji znovu a znovu do svých filmů – například do filmové adaptace novely Henryho Jamese z Říma na počátku 19. století s názvem DAISY MILLEROVÁ (1974) nebo v muzikálu AT LONG LAST LOVE (1975) – tento muzikál umožnil Eileen předvést ve filmu také své pěvecké schopnosti. Dostala příležitost znovu uplatnit svůj komediální talent v parodiích na detektivní filmy VRAŽDA NA VEČEŘI (1976) a DETEKTIV ZE SAN FRANCISCA (1978).

Na vrcholu své herecké a komediální slávy se Eileen ocitla v roce 1980, kdy ztvárnila kousavou a zlomyslnou kapitánku, která zesměšňuje a tyranizuje Goldie Hawn v komedii VOJÍN BENJAMINOVÁ. Za tuto roli byla Eileen nominována na Oscara pro nejlepší herečku ve vedlejší roli a dostala příležitost si tuto roli zopakovat v seriálové podobě této komedie, která následovala brzy po uvedení filmu. Za roli v seriálu získala Eileeen cenu Emmy a také Zlatý Globus. V roce 1982, kdy tento seriál ještě běžel, byla Eileeen sražena autem, když přecházela ulici. Její rekonvalescence a rehabilitace trvala tři roky, během kterých si vypěstovala závislost na lécích proti bolesti. I po této těžké době se ale dokázala vrátit na velké plátno v mysteriózní komedii STOPA (1985), kde ztvárnila jednu z podezřelých, paní Peacockovou. Ačkoliv byla viditelně slabší a méně pohyblivá, dokázala, že neztratila nic z kvalit, které z ní udělaly hvězdu. V roce 1990 se Eileeen vrátila ke své roli servírky v pokračování POLSEDNÍHO PŘEDSTAVENÍ nazvaném TEXASVILLE. V tomtéž roce si zahrála společně s Bette Midler ve filmu STELLA. Poté se objevila ještě v dalších filmech, například v komediálním dramatu CHANGING HABITS (1997), PANTS ON FIRE (1998), v hororovém dramatu JEEPERS CREEPERS (2001) a v komediích SLEČNA DRSŇÁK 2 (2005) nebo NAKED RUN (2006).

Jejím prvním a posledním manželem se v prosinci roku 1968 stal David John Lampson, se kterým se ale v roce 1974 rozvedla. Z tohoto manželství má Eileeen dva syny: Patricka Olivera – který byl dříve basketbalistou, nyní je hercem – a Samuela Johna, který je zpěvák.


3.9.1932
Los Angeles, California, USA
28.7.2013
Burbank, California, USA
Eileen Brennan csfd

The Kings of AppletownNaked RunSlečna Drsňák 2: Ještě drsnějšíThe MogulsThe HollowDumb LuckVelká kniha grázlůJeepers CreepersMoonglowThe Last Great RidePants on FireBezzubíBoys Life 2Changing HabitsKdyby zdi mohly mluvitBezstarostnáFreaky FridayStopa po slzáchIn Search of Dr. SeussMy Name Is KateVezmi mě znovu domůKřehké obětiSvůdcePusinky už nekupujiZačít znovaDeadly Intentions... Again?Joey Takes a CabBílý palácStellaTexasvilleNikdo mimo tebeGoing to the ChapelNenechavé prstyNová dobrodružství Pippi PunčochatéRented LipsBlood Vows: The Story of a Mafia WifeByli jednou dvaHistory of White People in America: Volume II, TheHistory of White People in America, TheStopaČtvrtý z mudrcůThe Funny FarmPandemoniumWorkingIncident at CrestridgeWhen the Circus Came to TownVojín BenjaminováMy Old ManWhen She Was Bad...Detektiv ze San FranciskaFMThe Death of RichieThe Last of the CowboysVražda na večeřiKnuckleKonečně láskaMy Father's HouseNight That Panicked America, ThePodivná spravedlnostCome Die with Me


Aktualizace osobnostního profilu Eileen Brennan: 3.11. 2023 12:16