François de Roubaix (1939 - 1975)


Hudební skladatel François de Roubaix byl synem režiséra a producenta Paula de Roubaix (1914-2005), matka byla Italka. François od dětství jevil hudební nadání a v době dospívání, kdy jeho otec produkoval hudební filmy, propadl jazzu. Jako samouk se začal zdokonalovat ve hře na klavír, pozoun a kytaru. Začal komponovat, přičemž uplatňoval svůj obdivuhodný smysl pro melodii, používal neobvyklá spojení hudebních nástrojů, experimentoval s exotickými instrumenty a jako první aplikoval ve filmové hudbě syntezátory.

Z Roubaixovy tvorby u nás nejlépe známe hudební doprovod ke komedii PITI PITI PA (L'homme orchestre, 1970) s Louisem de Funésem, kde muzikální složka hrála výraznou úlohu. Zároveň v té době ale přišel útlum v práci a Roubaix se začal více soustředit na komponování pro televizi. K filmu se vrátil ve velkém stylu opět ve spolupráci s José Giovannim, kdy byl vyzván ke složení hudby pro film SMŮLA (La scoumoune, 1972) s Jean-Paulem Belmondem v hlavní roli. Roubaix v té době bydlel v pařížské ulici Rue de Courcelles a ze svého bytu učinil nahrávací studio; právě ke zmíněnému filmu pořídil hudbu zcela sám, kdy postupně nahrál všechny nástrojové složky.

François de Roubaix byl od mládí také vášnivým potápěčem a toto hobby se mu stalo osudným – v listopadu 1975 se utopil na Kanárských ostrovech. Jeho poslední skladatelské práci pro film STARÁ PUŠKA (La vieux fusil, 1975) se dostalo uznání až posmrtně. Hudba k tomuto titulu byla oceněna francouzským Cézarem, které za Françoise převzal jeho otec. Roubaixova tvorba zahrnuje úctyhodných bezmála osmdesát položek pro celovečerní i krátké filmy a také pro televizi. Jeho odkaz je dodnes živý, filmová hudba vychází na CD a k jeho novátorské práci se i v současnosti hlásí četní hudebníci po celém světě.

Roubaix byl od roku 1965 ženatý s Lorraine Morales a měl dvě děti.


3.4.1939
Neuilly-sur-Seine, Paříž, Île de France, Francie
22.11.1975
Tenerife, Canarias, Španělsko
François de Roubaix csfd

MinoïeMais où sont passées les jeunes filles en fleursSmrt horského vůdceStará puškaVelké prostředkyPodezřelíTouch Me NotL'accalmieLes AngesChut!Far From DallasLes CaïdsPénélope, folle de son corpsR.A.S.SmůlaBez zpáteční jízdenkyKam zmizel Tom?Le Saut de l'angeLes AmisLes Bottes de sept lieuesLes Lèvres rougesRumový bulvárUn peu, beaucoup, passionnément...L'ÉtalonLa Peau de TorpédoNovickyPiti Piti PaPoslední adresaPour un sourireUne infinie tendresseDiamantyJeffQuarante-huit heures d'amourComment les séduireDravecHo!Sbohem příteliTma přede mnou, tma za mnouVelké prádloBlondýnka z PekinguDobrodruziLa Loi du survivantLes PoneyttesSamurajĎábelsky VášLes CombinardsLe Théâtre de la jeunesse: La redevance du fantômeLes Grandes gueulesContre pointStrip-teaseuses ou ces femmes que l'on croit facilesKomisař MoulinTrois de coeurChapi-ChapoÀ dossiers ouvertsÀ vous de jouer MilordLe Provocateur


Aktualizace osobnostního profilu François de Roubaix: 12.3. 2024 19:07