Bibi Andersson (1935 - 2019)


Narodila se 11. listopadu 1935 ve švédském Stockholmu. Její starší sestra Gerd Andersson, jež byla primabalerínou Královské opery ve Stockholmu, jí zprostředkovala její herecký debut v roce 1951. V té době navštěvovala dramatickou školu Gösty Terseruse. Po jejím vystudování nadále pokračovala v hereckém vzdělávání v divadelní škole při Královském dramatickém divadle ve Stockholmu.

Bergman později obsazuje Bibi Andersson do své komedie ÚSMĚVY LETNÍ NOCI (1955), sice do malé role, ale herečka už v ní předvedla své kvality. O dva roky později ji stejný režisér obsazuje do svých filmů SEDMÁ PEČEŤ (1957) a LESNÍ JAHODY (1957), kde své role ztvárnila naprosto svěže a neotřele. Spolupráce s Bergmanem trvá i v dalším filmu NEŽ SE SETMÍ (1958), v němž za roli svobodné neurotické matky si vysloužila cenu na filmovém festivalu v Cannes. Největší herecký úspěch pod Bergmanovou taktovkou však přinesl film PERSONA (1966), kde ztvárnila roli upovídané, ale dobrosrdečné zdravotní sestry Almy, která se svou psychicky narušenou pacientkou, herečkou Elizabeth Vogler, jež se v sobě zcela uzavřela před okolním světem, duchovně ztotožní. Ve filmu dochází ke konfrontaci dvou ženských rolí a to idolu a matky. Zabývá se také otázkou pravdy v umění a jsou v něm zakomponované životní zkušenosti samotného Bergmana (s kterým Bibi Andersson i nějakou dobu žila). Po celý film se objeví pouze čtyři herci. Herečku Elizabeth Vogler ztvárnila Liv Ullmann, dále v něm ještě hrají Margaretha Krook a Gunnar Björnstrand. Film patří k působivým a naprosto jedinečným snímkům v dějinách kinematografie a poklonu mu vzdávají filmoví tvůrci dodnes. Pro mnohé z nich byl i inspirací v jejich práci (Woody Allen, David Lynch).

I přes to, že mezinárodní hvězdou se Bibi Andersson stala především díky Bergmanovým filmům, zazářila v 60. letech i ve snímcích jiných švédských filmařů. Za psychologické drama MILENKA (V. Sjöman 1963), kde vytvořila roli mladé ženy, jménem Bibi, zamilované do ženatého muže (M. von Sydow), byla oceněna hereckou cenou na MFF v Západním Berlíně.

Od 60.tých let se rovněž objevuje v řadě evropských i hollywoodských filmů (např. western SOUBOJ V EL DIABLO, R. Nelson 1966), kde ztvárňuje převážně role skandinávských cizinek.


11.11.1935
Stockholm, Stockholms län, Švédsko
14.4.2019
Stockholm, Stockholms län, Švédsko
Bibi Andersson csfd

The FrostArn - Riket vid vägens slutArnKdyž padne soumrakNávrat tanečního mistraZtracený princElinaAnnaDet blir aldrig som man tänkt sigDrømspelIl sogno della farfallaBlank päls och starka tassarTill JuliaTajné dveřeFordringsägareMåsenBabettina hostinaSvart gryningHuomennaPobre mariposaWallenberg: A Hero's StorySista lekenBerget på månens baksidaBez šanceSavannenČerné vrányJag rodnarLinje lustaOiseau bleu, L'MarmeladupproretBarnförbjudetConcorde - Letiště 1979KvintetTwee vrouwenLáska s otazníkemNepřítel liduNikdy jsem ti neslibovala růžovou zahraduBlondyPrší na SantiagoAfter the FallRivale, LaAfskedens timeScény z manželského životaDotekČlověk z druhé stranyStoria di una donnaThe Kremlin LetterZrodila se láskaFröken JulieTænk på et talViolenza al soleMladé ženySvarta palmkronorLe ViolScusi, lei è favorevole o contrario?TrettondagsaftonPersonaPostel sourozenců 1782Souboj u El Diablo


Aktualizace osobnostního profilu Bibi Andersson: 5.11. 2023 04:58