Victor Sjöström (1879 - 1960)


Švédský herec, scénarista a režisér Victor Sjostrom se narodill v roce 1879. Po smrti matky vyrůstal ve Stockholmu u příbuzných. Svoji profesionální uměleckou dráhu zahájil jako šestnáciletý mladík u kočovné divadelní společnosti. Po dlouholeté divadelní praxi našel v roce 1912 uplatnění u filmové výrobny Svenska Bio, kde záhy po svém hereckém debutu začal pracovat také jako režisér.

Osobitý režisérský rukopis stále uznávanějšího skandinávského filmaře a především komerční úspěch jeho děl (Život předků. Rozbité hodinky) neušly pozornosti hollywoodských studií, tak že v roce 1923 následuje režiséra Mauritze Stillera, herce Larse Hansona, Gretu Garbo a další významné osobnosti švédského filmu a odjíždí do Dpojených států. Zde je angažován společností MGM, pro kterou pod jménem Victor Seastrom natočí své nejvýznamější americké titulys hereckou hvězdou Lilian Gishovou v hlavní roli(Rudé písmeno, Země věčného cyklonu). Změny provázející nástup zvukového filmu na přelomu 20. a 30. let přiměly Sjostroma k návratu do Evropy. Kromě rodného Švédska pracoval krátce i v Anglii, kde v roce 1937 zakončil svou režijní dráhu.

Nelze pominout roli profesora Isaka Borga, kterou ztvárnil v psychologickém dramatu Lesní jahody, které v roce 1957 natočil mezinárodně neméně úspěšný filmař Ingmar Bergman. Tři roky po tomto posledním velkém triumfu Victor Sjostrom ve Stockholmu zemřel.


20.9.1879
Silbodal, Värmlands län, Švédsko-norská unie
3.1.1960
Stockholm, Stockholms överståthållarskap, Švédsko
Victor Sjöström csfd

Lesní jahodyMännen i mörkerHård klangKärlekKvartetten som sprängdesZa štěstímFarlig vårJag är med eder...RallareKejsarn av PortugallienDet brinner en eldSlovoStriden går vidareGubben kommerMot nya tiderJohn Ericsson - segraren vid Hampton RoadsValpuržina nocSynnöve SolbakkenBrokiga bladDědic krveOheň v podpalubíObklíčený důmVozka smrtiMästermanRozbité hodinkyŽivot předkůNejlepší dítě Tomáše GraalaPsanciNejlepší film Tomáše GraalaTerje VigenHon segradeI prövningens stundFör sin kärleks skullHögfjällets dotterStrejkenHlas krveLivets konflikterNär kärleken dödarVampyrenI livets vårČerné maskyObrazy z hřištěGarboGreta Garbo: The Temptress and the ClownBakomfilm smultronstället1925 Studio TourDödskyssenBarnetZahradníkRudá sutanaTouha každé ženyVäter und SöhneBožská ženaMaska Ervína ReineraZemě věčného cyklónuRudé písmenoConfessions of a QueenHříšná ženaZatracenci


Aktualizace osobnostního profilu Victor Sjöström: 13.4. 2024 00:31