Dominique Blanchar (1927 - 2018)


Francouzská herečka Dominique Blanchar se díky svému půvabu i rodinnému zázemí již jako velmi mladá prosadila ve filmu, později se ale věnovala více divadlu a televizi. Narodila se v Paříži, jejím otcem byl slavný herec meziválečné éry Pierre Blanchar (1892-1963), herečkou byla i matka Marthe Vinot (1894-1974). V divadle debutovala Dominique Blanchar jako dvacetiletá ve hře Apollon de Bellac v Théâtre de l´Athénée, této scéně zůstala věrná několik dalších let a hrála pod režijním vedením slavného Louise Jouveta.

Návrat před filmovou kameru absolvovala koncem padesátých let, kdy se již jen v menších rolích objevila ve filmech PODIVNÉ JEVY (Drôle des phénomènes, 1958) nebo TAK ŽÁDOUCÍ TĚLO (Ce corps tant desire, 1958). Větší příležitost jí nabídl italský režisér Michelangelo Antonioni ve svém filmu DOBRODRUŽSTVÍ (L′avventura, 1960). Pak znovu hrála více v divadle a v televizi, kde se objevila v různých seriálech, velkou roli královny Marie Medicejské hrála v televizním filmu VRAŽDA CONCINA CONCINIHO (Assassinat de Concino Concini, 1976). Tuto postavu si pak o pár let později zopakovala v televizním dramatu RICHELIEU (1983). Mezitím se znovu objevila ve filmu a matku hlavního hrdiny ztvárnila v dramatu ZVLÁŠTNÍ PŘÍPAD (Une étrange affaire, 1980).

Doménou práce Dominique Blanchar zůstávalo nadále především divadlo, v němž v nedávné době dosáhla velkých úspěchů. Za vedlejší roli v Pirandellově hře Jakou mě chceš získala v roce 1997 prestižní Molièrovu cenu, stejnou trofej si pak v roce 2000 odnesla za své vystoupení v komedii Škola žen; obě hry uvádělo divadlo Théâtre Hébertot.


2.6.1927
Paříž, Île de France, Francie
19.11.2018
Paříž, Île de France, Francie
Dominique Blanchar csfd

Bella vistaStirn et SternPalaceLes bonnesLes copains de la MarneUn homme va être assassinéRichelieu ou La journée des dupesLe petit pommierZvláštní případC'est beauLettres d'amour sur papier bleuUn comique néAssassinat de Concino ConciniDobrodružstvíCe corps tant désiréDrôles de phénomènesEugénie GrandetSor intrépidaDecision Before DawnSecret de Mayerling, LeChevalier de Pardaillan, LePassions de Céline, LesLe Chef de familleLes dossiers éclatésAmours de la belle époque, LesCinéma 16Cécile ou La Raison des femmes: Vivre à deuxMessieurs les jurésVyšetřovaní komisaře MaigretaAu théâtre ce soirInspektor LeclercAirs De FranceIl faut avoir vuDiscorama


Aktualizace osobnostního profilu Dominique Blanchar: 7.12. 2023 13:17