Paul Crauchet (1920 - 2012)


Paul Henri Jean Crauchet se narodil 14.7.1920 v Béziers. V mládí se věnoval rugby a byl nadšeným aviatikem. Když mu bylo 23 let, zamiloval se do divadla. Po válce se usadil v Paříži a začal studovat herectví v kurzech Charlese Dullina. Na divadelních prknech Crauchet debutoval v roce 1949, tehdy začal spolupracovat s Jeanem Vilarem v TNP.

A tak se objevil po boku hvězdného dua Ventura a Delon ve filmu Roberta Enrica DOBRODRUZI (1967). Tentýž režisér ho přizval hned následující rok ke spolupráci na snímku TANTE ZITA (1968) a HO! (1968) s Jean-Paul Belmondem v hlavní roli. Následující rok přinesl dva velmi zdařilé snímky, BAZÉN (1969) s Romy Schneider a Alainem Delonem jacquese Derayho a Melvillovu ARMÁDU STÍNŮ (1969) po boku Ventury, Meurisse, Signoretové a Cassela. V roce 1970 se opět potkal s Lino Venturou ve filmu POSLEDNÍ ADRESA, kde ztvárnil plachého pana Loringa.

Jean-Pierre Melville pozval Craucheta opět ke spolupráci na svém posledním filmu POLICAJT (1972), kde Crauchet hrál roli Delonova kolegy. V roce 1975 se objevil v temném thrilleru JAKO ŠTVANÁ ZVĚŘ a opět se setkal před kamerou s Delonem ve filmu POVÍDKA O POLICAJTOVI (1975). Ve filmu MOTÝL NA RAMENI s Lino Venturou v hlavní roli si Crauchet zahrál pomateného pana Raphaela.

Již od začátku své kariéry velmi často hrál v televizních filmech a seriálech. Zbytek sedmdesátých let a osmdesátá léta se věnoval především televizní tvorbě, objevil se například ve velmi populárním seriálu o komisaři Maigretovi.


14.7.1920
Béziers, Hérault, Francie
19.12.2012
Rocbaron, Francie
Paul Crauchet csfd

La très excellente et divertissante histoire de François RabelaisAdieu De Gaulle adieuDivoká trávaLe Fils de l'épicierVie est si courte, LaÀ cranMarathon du lit, LeDessine-moi un jouetParisien tête de chienPolévka z divokých bylinRideau de feuNádherná ZelenáDerniers jours de la victime, LesFastJeux d'enfantsMilujeme Matyldu?Le coup suprêmeMaminčin zámekTatínkova slávaThe King's WhoreUn été après l'autreÀ deux minutes prèsJak zabít knězeBrute, LaFortifs, LesPassager du Tassili, LeLes copains de la MarneČerná listinaÎle bleue, L'Gueule du loup, LaÉlectreBobo la têteCollineLa PharisienneFélicitéTroisième couteau, LeLe TémoinMotýl na rameniDům těch druhýchEnlèvement du régent - Le chevalier d'Harmental, L'Un été AlbigeoisJako štvaná zvěřPovídka o policajtoviVíc než pouhý strachAuberge de l'abîme, L'Hilda MuramerHéloïse et AbélardL'Impossible objetLe JardinierLes trois morts d'Émile GauthierMauvais, LeOn l'appelait TamerlanPřípad DominiciSpálené stodolyIrma la DoucePolicajtBez motivuBouvard et PécuchetDo hlubin krize středního věkuKam zmizel Tom?


Aktualizace osobnostního profilu Paul Crauchet: 30.10. 2023 18:40