Henri Verneuil (1920 - 2002)   † 81 let


Vlastním jménem Achod Malakian se narodil 15.října 1920 v tureckém Rodostu (Tekirdag). Byl synem původem arménského rejdaře rybářské flotily, který s celou rodinou a malým sotva čtyřletým Achodem emigroval v polovině dvacátých let do Francie. Důvodem byly časté "turecké čistky" v řadách arménské minority na území tehdejšího převážně středního Turecka. Achod tedy zvláště pro lepší přijímaní ve francouzské společnosti přijal druhé i umělecké jméno Henri Verneuil a pod tímto vystudoval Fakultu strojního inženýrství na Francouzské univerzitě v Paříži. Během války a po ní se dostal k novinařině, deník Libération, kde působil a živil se rovněž jako rozhlasový reportér a komentátor.

V několika svých snímcích si i zahrál vedlejší roličky po boku obdivovaného Jeana Gabina či právě Jean-Paula. Měl dar vyprávět s realistickou tváří a velikým uměleckým duchem i ty největší literární velikány francouzského nebe, dle jejichž předloh tvořil, z nichž uveďme Simeona či Aymého. Přes deset let měl v záběru kamer pouze komické postavy a odlehčené tragikomedie, chtěl změnu a rokem 1961 se definitivně uvedl coby skvostný vypravěč tuhého thrilleru LE PRÉSIDENT v hlavní roli s velkým Gabinem. Oba své nejmilejší herce pak pospolu obsadil do komedie s dramatickým podtónem UN SINGE EN HIVER, měla stejně jako drsný Le Président veliký úspěch u diváků a ještě více podpořila sebevědomí nadaného scénáristy a režiséra.

V roce 1963 napadlo již zkušenějšího a odvážnějšího Verneuila postavit vedle sebe Gabina a Delona, což se později ukázalo jako geniální tah. Film MELODIE PODZEMÍ o jednom velkém lupu a třech pachatelích, kteří se snaží ukrýt uloupené peníze před bystrou policií, sklidil u kritiky i širší veřejnosti opravdu očekávatelný velký ohlas a šedesátá léta se Verneuilovi stala definitivně zvěčňující ve světovém filmu. S krásnou úvodní hudbou uvedl další rok na světlo světa již velice populární Henri VÍKEND NA ZUYDCOOTE, dramatickou romanci z válečné vřavy s Belmondem a Duboiseovou, snímek sklidil pro svou originalitu ovace i za hranicemi Francie a Verneuil byl teď oblíbený v Itálii i v USA. Na tehdejší dobu spolupracoval s největšími filmovými herci, dokázal opět geniálně sestavit další velkou dvojici Belmondo-Ventura, která mu zajistila ještě větší uznání za akční snímek o dvou dobrodruzích z marocké pouště 100000 DOLARŮ NA SLUNCI.

Z mimofrancouzských herců velké osobnosti si oblíbil amerického Anthonyho Quinna, s kterým společně úspěšně natočili dva filmy: drama LA VINGT-CINQUIEME HEURE a známý western také s Bronsonem ZBRANĚ PRO SAN SEBASTIAN, snímky jsou zvláště divácky úspěšné za oceánem. Nejskvostnější filmový kousek si dovolil Henri Verneuil v roce 1969 kriminálním dramatem SICILSKÝ KLAN, kde obsadil hned tři velké osobnosti franc.nebe Delona, Gabina, Venturu, s krásnou hudbou na pozadí od Ennia Morriconeho byl snímek kritiky označen za vrchol filmového žánru krimi.


15.10.1920
Rodosto, Osmanská říše
11.1.2002
Paříž, Île de France, Francie
Henri Verneuil csfd

588 rue paradisMayrigMrchožroutiTisíc miliard dolarůI jako IkarosTělo mého nepříteleStrach nad městemLe SerpentKořistSicilský klanZbraně pro San Sebastian25. hodina100 000 $ na slunciVíkend na ZuydcooteMelodie podzemíOpice v ziměLe PrésidentLes Lions sont lâchésFrancouzka a láskaL'Affaire d'une nuitKráva a zajatecLe Grand ChefMaximeUne manche et la belleDes gens sans importancePaříž, hotel PalaceLes Amants du TageBeránek s pěti nohamaCarnavalL'ennemi public n° 1Le Boulanger de ValorgueLe Fruit défenduTři esaLa Table-aux-CrevésOn demande un banditMayrigL'Art d'être courtierLa Légende de Terre-BlancheMaldonnePipe chienÀ la culotte de zouaveDiazygio a-la ellinikaGala de l'union


Aktualizace osobnostního profilu Henri Verneuil: 26.4. 2024 10:01