Michel Piccoli (1925 - 2020)


Herec a režísér Michel Piccoli má francouzsko-italské kořeny. Jeho rodiče byli hudebníci. S herectvím Michel začal krátce po skončení války, ale jeho cesta na výsluní nebyla snadná. Téměř dvě desetiletí se objevoval pouze ve vedlejších rolích, byť jeho filmografie z této doby obsahuje desítky titulů - objevil se mj. ve filmech TŘIKRÁT ŽENA, ČARODĚJKY ZE SALEMU (byl přítelem Montanda a Signoretové) nebo SMRT V TÉTO ZAHRADĚ (první spolupráce s Buňuelem).

Roku 1973 si Michel zahrál v kontroverzním filmu VELKÁ ŽRANICE. Se svým kolegou s filmu Marcellem Mastroiannim se Piccoli spřátelil a poté s ním spolupracoval pravidelně (TODO MODO, NEDOTÝKEJ SE BÍLÉ ŽENY, STO A JEDNA NOC), ostatně často hrál i s Mastroianniho partnerkou Catherine Deneuveovou (SLEČINKY Z ROCHEFORU). Ve stejném roce jako žranici natočil s Chabrolem film KRVAVÉ SVATBY.

Léta osmdesátá byla Piccoliho nejplodnějším obdobím: za film SALTO NEL VUOTO získal cenu na festivalu v Cannes, hrál v Godardově filmu VÁŠEŇ, úspěšném ATLANTIC CITY, Lelouchově AŤ ŽIJE ŽIVOT či šachové velmistra v oscarovém snímku STŘELCOVA DIAGONÁLA.

V první polovině 90. let natočil zajímavé filmy MARTA A JÁ, KRÁSKA DNE, STO A JEDNA NOC či MILOU V MÁJI. V poměrně pokročilém věku debutoval jako režisér, natočil mj. filmy ALORS VOILA a ČERNÁ PLÁŽ. Oblíbil si ho porugalský režisér Oliveira, Michel hrál v jeho filmech VRACÍM SE DOMŮ A ESPELHO MÁGICO.


27.12.1925
Paříž, Île de France, Francie
12.5.2020
Saint-Philbert-sur-Risle, Francie
Michel Piccoli csfd

Le Goût des myrtillesHoly MotorsJeště jste nic neviděliLinhas de WellingtonMáme papeže!I pro lásku se zabíjíLe Bel âgePrach časuBoxesChacun son cinémaNesahejte na sekeru (Vévodkyně z Langeais)Sous les toits de ParisKrásná dodnesPodzimní zahradyEspelho MágicoLa petite LiliToho dneUn homme, un vraiVelká potopaBoží zásahVracím se domůHerciTout va bien, on s'en vaLe Plus beau pays du mondeLibero BurroPaříž-TimbuktuRien sur RobertLe prince des imposteursGénéalogies d'un crimeVášeň v pouštiCompagna di viaggioPartyRošťák BeaumarchaisTykho MoonSto a jedna nocŠpinavé penízeAl-mohagerTemný andělArchipelRupture(s)Útěk bláznůKrásná hašteřilka - DivertimentoLa vie crevéeLe SouperRej výtržníkůContre l'oubliKrásná hašteřilkaLes ÉquilibristesLásky barona LeisenboghaZloděj dětíMarta a jáMilou v májiLe conte d'hiverAsijské stigmaLa Ruelle au clair de luneUn coupableBolest láskyBěloch být dobréL'Homme voiléLa rumba


Aktualizace osobnostního profilu Michel Piccoli: 3.11. 2023 12:44