Alice Cocéa (1899 - 1970)   † 70 let


Herečka Alice Cocéa byla v mládí filmovou hvězdou, obletovanou operetní subretou a výstřední ženou, která plnila stránky časopisů a lámala srdce mužům. Pocházela z Rumunska a vyrůstala v kulturně založené rodině, otec Dimitrie Cocéa byl však armádním důstojníkem a v hodnosti generála vrchním velitelem rumunských pozemních sil. Její starší bratr Nicolae Cocéa (1880-1949) se později prosadil jako spisovatel, angažoval se také v politice. Alice od dětství jevila nesporné nadání, věnovala se zpěvu a tanci, hereckou průpravu jí poskytla slavná rumunská divadelní herečka Aristizza Romanescu.

Během dvacátých let se Alice Cocéa stala celebritou ve smyslu, jak tento výraz užíváme i dnes. Byla pod drobnohledem médií, bulvární noviny a časopisy přetřásaly její milostné aféry, oblíbeným tématem byly i její módní kreace a luxusní dům postavený ve stylu art deco. Vhodně do toho zapadal i sňatek s mužem s jedním z nejznámějších šlechtických jmen ve Francii – v roce 1926 se jejím manželem stal hrabě Stanislas de La Rochefoucauld, vévoda de Bisaccia (1903-1965). Rozvedli se po pěti letech (1931), kdy již herečka měla poměr s důstojníkem Victorem Pointem. Jejich vztah byl tříletou šňůrou příslibů sňatku, Alice Cocéa však mezitím flirtovala i s dalšími muži a Victor Point nakonec v beznaději spáchal sebevraždu (1933).

Mezitím do filmu přišel zvuk a Alice Cocéa se brzy stala filmovou hvězdou. V první polovině třicátých let odehrála před kamerou šest hlavních rolí, vesměs se ale jednalo o umělecky nenáročné tituly, v nichž nicméně byla partnerkou neméně slavných mužských protějšků. Po boku Alberta Préjeana hrála ve filmu SRDCOVÉ ESO (Atout coeur, 1931), s André Roannem vytvořila pár v melodramatu NICOLE A JEJÍ CTNOST (Nicole et sa vertu, 1932). Kvalitativně z její filmografie vybočuje titul DELIKÁTNÍ SUKNIČKÁŘ (Le greluchon delicat, 1934), v němž po jejím boku stál významný divadelní herec Harry Baur.

Ačkoli Alice Cocéa působila navenek jako lehkomyslná a frivolní žena, sebevražda jejího snoubence Victora Pointa ji hluboce zasáhla a zvažovala odchod do kláštera. Od tohoto záměru ji odradil její druhý manžel Roger Capgras (1900-1963), novinář a později divadelní režisér, který je však znám především jen jako manžel slavné herečky a později kolaborant s německým okupačním režimem. Na počátku druhé světové války se Alice Cocéa dostala do svízelné situace – Rumunsko bylo sice neutrální, ale vládl tam fašistický režim a Alice měla stále rumunské občanství. Po porážce Francie a německé okupaci se její situace zjednodušila a nových poměrů využila k tomu, že se stala ředitelkou divadla Théâtre des Ambassadaeurs, filmu se ale důsledně vyhýbala.


28.7.1899
Sinaia, Rumunsko
2.7.1970
Boulogne-Billancourt, Paříž, Île de France, Francie
Alice Cocéa csfd

La RondeStrip-teaseLe JoueurLe Greluchon délicatAtout coeurDelphineMarions-nousNicole et sa vertuMon gosse de pèreLe Délai


Aktualizace osobnostního profilu Alice Cocéa: 26.4. 2024 02:18