Peter Gabriel 74 let


Peter Brian Gabriel je zpěvák, muzikant a skladatel, který se narodil v městě Chobham v hrabství Surrey v Anglii. Jeho matka, která pocházela z hudební rodiny, jej už od raného dětství učila hrát na klarinet. Navštěvoval soukromou školu Cable House ve Wokingu, poté St. Andrews Prep School v Horsellu a od roku 1963 Charterhouse School v Godalnigu.

Svůj první sólový počin vydává Gabriel v roce 1977 a slaví úspěch se singlem "Solsbury Hill", autobiografickou písní vyjadřující jeho pocity při odchodu z Genesis. Gabriel odmítá pojmenovat svá první čtyři alba, která tak vychází pod jednoduchým označením "Peter Gabriel" a která se liší uměleckým ztvárněním. Na tyto alba se často odkazuje jako na "Car", "Scratch", "Melt" a "Security". V roce 1985 vychází jeho první soundtrack k filmu Alana Parkera KŘÍDLA. Rok na to slaví největší úspěch své sólové kariéry s albem "So", jehož písně jsou doprovázeny videoklipy pronikajícími do nových vod speciálních efektů a animací. Následuje album "Passion", soundtrack k filmu Martina Scorseseho POSLEDNÍ POKUŠENÍ KRISTA, za které je nominován na Zlatý Glóbus a získává své první ocenění Grammy. Další dvě pak získává za videoklipy z alba "Us" z roku 1992, následované koncertním záznamem SECRET WORLD LIVE, za které obdrží v pořadí již čtvrté Grammy.

Po pěti letech, kdy nevydal žádnou novou hudbu, se Gabriel objevuje s projektem "OVO", soundtrackem k představení MILLENIUM DOME SHOW v Londýně v roce 2000. Dva roky poté vydává hudbu k australskému filmu RABBIT-PROOF FENCE a také studiové album "Up", se kterým zavítá v květnu 2004 poprvé i do ČR a které je následováno dvěma koncertními DVD, GROWING UP LIVE a STILL GROWING UP: LIVE & UNWRAPPED. V roce 2008 se Gabriel podílí společně s Thomasem Newmanem na hudbě k filmu VALL-I, za závěrečnou píseň "Down to Earth" získává cenu Grammy a je nominován na Zlatý Glóbus a Oscara. Jeho zatím poslední album "Scratch My Back" z roku 2010 je složeno z orchestrálních předělávek písní od interpretů jako například Radiohead, Paul Simon, David Bowie nebo Arcade Fire. Po vydání alba pracuje na orchestrálních verzích svých písní a vyráží na turné NEW BLOOD LIVE. Na říjen 2011 je naplánované vydání koncertního záznamu z Londýna, mimo jiné i ve 3D, ve kterém bylo natáčeno.

Peter Gabriel se mimo hudby angažuje také v humanitárních aktivitách, např. v asociaci s Amnesty International nebo s nevládní organizací Nelsona Mandely The Elders, je podruhé ženatý a z každého manželství má dvě děti.


13.2.1950
Chobham, England, Velká Británie
Peter Gabriel csfd

Stejní jako myRabbit Proof FencePoslední pokušení KristaLétat jako ptákPeter Gabriel: Live in Athens 1987Peter Gabriel: Koncert z LondýnaMonstra oceánů 3D - Pravěké dobrodružstvíFollowing the Rabbit-Proof FenceLife, the Universe and Douglas AdamsGEOBedr: Sinemada Bir DolunaySecret World LiveGuns: A Day in the Death of AmericaLady Gaga - Don't Give Up ft. The Midway StatePeter Gabriel: SteamPeter Gabriel - SledgehammerPeter Gabriel feat. Kate Bush: Don't Give UpPeter Gabriel: Big TimePeter Gabriel: In Your EyesPeter Gabriel: Solsbury HillReconDer SchwammerlkönigKeeper of the FlameOnce Were Brothers: Robbie Robertson and The BandBrian Pern: A TributeThe Beatles and World War IIGenesisPeter Gabriel: Back to FrontThe Kate Bush Story: Running Up That HillLegendy rockuMiracle Rising: South AfricaPod africkou oblohouSlavná alba: Peter Gabriel - SoPodivné síly: Stephin Merritt a The Magnetic FieldsPeter GabrielAfropop: The Ultimate Cultural ExchangeNad rozdílyYoussou Ndour: I Bring What I LoveSedm epoch rockuTED: Budoucnost, jakou si vytvořímeAll We Are SayingThe Ungrateful Dead: In Search of International JusticeThe Work of Director Anton CorbijnYoussou N'Dour a přáteléPeter Gabriel: PlayHvězdy pop music proti AIDSPeter Gabriel: Growing Up LivePříběh pop music a politikyThe Genesis SongbookZpráva o stavu světaMy GenerationThe Beatles RevolutionTop TenBehind the MusicSlavná albaPower Vision - Pop GalerieWoodstock '94


Aktualizace osobnostního profilu Peter Gabriel: 22.2. 2024 14:41