Rosemary Clooney (1928 - 2002)


Rosemary Clooney se narodila jako jedno z pěti dětí. Jejími rodiči byla Marie Frances, která byla anglického a irského původu, a Andrew Joseph Clooney, jehož původ byl irský a německý. Rosemary byla vychována jako katolička. Když jí bylo 15 let, její matka a bratr Nick se přestěhovali do Kalifornie. Ona a její sestra Betty zůstaly se svým otcem v Kentucky.

Na počátku 50. let se prvně objevila v televizním seriálu a roku 1954 si zahrála spolu s Bing Crosbym, Danny Kaye a Vera-Ellen ve filmu Bílé Vánoce. S Bing Crosbym se v pozdějších letech často objevovala v televizi a podnikala s ním též koncertní turné.

Rosemary byla dvakrát vdána, a to za téhož muže, portorikánského herce José Ferrera, který byl o 16 let starší. Poprvé v roce 1954, kdy jim manželství vydrželo do roku1961. Podruhé se vzali o tři roky později, ale vydrželo jim to díky manželově nevěře do roku 1967. Společně měl pár spolu pět dětí.

Po dlouhé pauze, která trvala od šedesátých let, kdy měla Rosemary problémy se závislostí na prášky proti depresi, se v roce 1977 objevila na přehlídce u příležitosti 50. výročí v show businessu Bing Crosbyho. Zpěvačka poté pokračovala v nahrávání svých písní až do své smrti. V roce 2001 jí byla diagnostikována rakovina plic, které po šesti měsících od posledního koncertu podlehla.


23.5.1928
Maysville, Kentucky, USA
29.6.2002
Beverly Hills, California, USA
Rosemary Clooney csfd

Vraždy v RadiolanduSister Margaret and the Saturday Night LadiesTwilight TheaterThe Edsel ShowBílé VánoceDeep in My HeartRed GartersHere Come the GirlsThe Stars Are SingingSlaughter TrailLateLinePohotovostFrasierHardcastle a McCormickThe Dick Powell ShowThe George Burns ShowLux Video TheatreStudio OneMy Music: Big Band VocalistsThe Legendary Bing CrosbyChristmas from HollywoodMarlene Dietrich: Her Own SongChristmas Unwrapped: The History of ChristmasBob Hope: Hollywood's Brightest StarAmerican MastersShow Rosie O'DonnellovéMacy's Thanksgiving Day ParadeHoliday Greetings from 'The Ed Sullivan Show'One on One with John TeshThe Pat Sajak ShowThe 5th Annual American Cinema AwardsCBS This MorningRoyal Variety Performance 1987A Gift of MusicThe Toni Tennille ShowThe Jim Nabors ShowGood Morning AmericaBicentennial MinutesTomorrow Coast to CoastGreat PerformancesSezame, otevři seThe Andy Williams ShowLaugh-InPat Boone in HollywoodThe Bob Braun ShowThe Pat Boone ShowThe John Gary ShowThe Dean Martin ShowThe Hollywood PalaceThe Merv Griffin ShowThe Tonight Show Starring Johnny CarsonPasswordThe Mike Douglas ShowThe Bell Telephone HourThe Bing Crosby ShowThe Garry Moore Show


Aktualizace osobnostního profilu Rosemary Clooney: 31.10. 2023 16:37