Vanna Vanni (1920 - 1998)


Italská herečka Vanna Vanni se před kamerou objevila ještě jako dítě, později odehrála velké role v bezmála třiceti filmech, svou kariéru ale dobrovolně ukončila již ve čtyřiadvaceti letech. Narodila se v Římě a první příležitost ve filmu dostala ve francouzských studiích americké společnosti Paramount, kdy odehrála malou roli v dramatu TAJEMSTVÍ LÉKAŘOVO (Il secreto del dottore, 1931). Tady vystupovala ještě pod svým skutečným jménem Maria Angelica Pegna, až později přijala umělecký pseudonym Vanna Vanni.

Vytíženou filmovou herečkou byla Vanna Vanni i za války, čtyři filmy s ní natočil režisér Giorgio Simonelli, z jejich spolupráce stojí za zmínku komedie NEHNU SE! (Non mi nuovo, 1943), kde hrála po boku členů slavné divadelní rodiny de Filippo. V odlišném žánru se objevila v kriminálce MRAKODRAPY (Grattacieli, 1943) režiséra Guglielma Gianniniho. Poslední položkou v její filmografii je komedie MĚ NEOKLAMEŠ! (Ti conosco, mascherina!, 1943), kde hrála opět s de Filippovými a také českou hvězdou Lídou Baarovou.

V roce 1944 se Vanna Vanni provdala a na další hereckou kariéru rezignovala. Zemřela v Římě 6. března 1998 ve věku 78 let.


7.1.1920
Řím, Lazio, Itálie
6.3.1998
Řím, Lazio, Itálie
Vanna Vanni csfd

Assi della risata, GliMě neoklameš!Non mi muovo!Quattro ragazze sognanoNon ti pago!Se non son matti non li vogliamoUn marito per il mese di aprileImprevisto, L'Barone di Corbò, IlCavaliere di San Marco, IlLa voce senza voltoLe educande di Saint-CyrDestino in tasca, IlFuochi d'artificioL'ultimo scugnizzoFratelli Castiglioni, IHo perduto mio maritoNina non far la stupidaGondola rozkoše a snůIl re di denariL'uomo che sorrideNon ti conosco piùFreccia d'oroIl serpente a sonagliIl segreto del dottorePerché no?


Aktualizace osobnostního profilu Vanna Vanni: 5.3. 2024 13:50