Elissa Landi (1904 - 1948)


Elisabeth Marie Christine Kühnelt se narodila v italských Benátkách a proslýchalo se, že by mohla být potomkem císaře Františka Josefa I. Vyrůstala v Rakousku a vzdělání se jí dostalo v Anglii.

Ve dvacátých letech dvacátého století účinkovala v britských, francouzských a německých snímcích, nato odcestovala do Spojených států, kde si na Broadwayi zahrála v inscenaci SBOHEM, ARMÁDO. V roce 1931 podepsala smlouvu se společností Fox Film Corporation (později 20th Century Fox). Avšak tento kontrakt byl náhle v roce 1936 společností zrušen, a to v důsledku toho, že odmítla určitou roli. Následně podepsala smlouvu se studiem Metro-Goldwyn-Mayer a poté, co účinkovala v několika romantických dramatech, získala roli sestřenice Myrny Loyové ve velmi oblíbeném filmu AFTER THE THIN MAN. Pak už účinkovala pouze ve dvou filmech; a v roce 1943 se uchýlila do ústraní.

V téže roce se stala americkou občankou, přičemž se nadále věnovala psaní — vydala šest románů a sérii básní.

Elissa zemřela na rakovinu ve městě Kingston (NY); svým přispěním filmovému průmyslu obdržela svou hvězdu na hollywoodském chodníku slávy.


6.12.1904
Benátky, Itálie
21.10.1948
Kingston, New York, USA
Elissa Landi csfd

CorregidorIndické mystériumAfter the Thin ManMad HolidayThe Amateur GentlemanEnter MadameKönigsmarkWithout RegretHrabě Monte CristoMan of Two WorldsSisters Under the SkinThe Great FlirtationI Loved You WednesdayPři světle svícíThe MasqueraderThe Warrior's HusbandA Passport to HellDevil's LotteryThe Woman in Room 13Ve znamení křížeAlways GoodbyeBody and SoulParisian, TheThe Yellow TicketWickedChildren of ChanceKnowing MenPrice of Things, TheThe InseparablesBolibarPodzemní dráhaSyndLondonScreen Snapshots Series 16, No. 1Hollywood Party


Aktualizace osobnostního profilu Elissa Landi: 11.3. 2024 20:31