Ave Ninchi (1914 - 1997)


Italská herečka Ave Ninchi, celým jménem Ave Maria Ninchi, se narodila v Anconě, ale krátce po jejím narození rodina přesídlila do Terstu. Oba rodiče byli divadelníci a Ave již v dětském věku začala účinkovat v jejich hereckém souboru. Mezitím ale vystudovala gymnázium a začala pracovat v pojišťovně. K cestě na hereckou dráhu ji inspirovali i bratranci, v době jejího dospívání již zavedení herci Annibale Ninchi (1887-1967) a Carlo Ninchi (1896-1974). Herectví studovala na Národní akademii v Římě, později byla členkou divadelní společnosti Betrone-Capodaglio-Carini.

V této době také excelovala na divadelních jevištích (Médea, 1949; Dialogy karmelitek, 1952), popularitu jí ale přinášel hlavně film. Do různých žánrů ji angažoval herec a režisér Aldo Fabrizi, jehož manželku hrála v dobově populárních komediích RODINA PASSAGUAIOVÝCH NABÝVÁ MAJETKU (La famiglia Passaguai fa fortuna, 1951) a RODINA PASSAGUAIOVÝCH (La famiglia Passaguai, 1951), s Fabrizim již předtím natočila poválečné drama EMIGRANTI (Emigrantes, 1948).

Kromě Itálie točila také ve spolupráci s francouzskými filmaři, s Jeanem Gabinem například hrála v hodnotném filmu ZA MŘÍŽEMI (Au-delà des grilles, 1948), její popularitu navýšila i účast v několika komediích s populárním komikem Totò (STRÁŽNÍCI A ZLODĚJI – Guardie e ladri, 1951; TOTÒ A ŽENY – Totò e le donne, 1954), příležitosti ale dostala i v ambiciózních dozvucích neorealismu (DĚVČATA ZE ŠPANĚLSKÉHO NÁMĚSTÍ – Le ragazze di Piazza di Spagna, 1952).

Počátkem šedesátých let začala Ave Ninchi spolupracovat s televizí, tehdy ale také znovu točila ve Francii a menšími rolemi obohatila některé zásadní počiny tehdejší francouzské kinematografie (V PLNÉM SLUNCI – Plein soleil, 1960; HEZKÉ HOLKY – Les bonnes femmes, 1960), v menší roli řádové sestry se objevila i po boku Audrey Hepburn (PŘÍBĚH JEPTIŠKY – The Nun′s Story, 1959), vedle dalších filmů podružného významu pak doplnila mezinárodní herecké obsazení v americkém dramatu DŮM Z KARET (House of Cards, 1968), pak se mihla také v britské kriminálce PODSVĚTÍ (Pulp, 1972), která se natáčela na Maltě. Závěr své filmové kariéry absolvovala Ave Ninchi opět v kooperaci s francouzskými tvůrci (ŠELEST NA SRDCI – Le souffle au coeur, 1972; LACOMBE LUCIEN, 1974).


14.12.1914
Ancona, Itálie
10.11.1997
Terst, Itálie
Ave Ninchi csfd

La donna serpenteLacombe LucienPodsvětíDue assi del guantone, IFurto è l'anima del commercio!?, IlSapho ou La fureur d'aimerŠelest na srdciDue magnifici fresconi, IHouse of CardsIl sole è di tuttiAltri, gli altri e noi, GliTardone, LeNejsem tě hodenAž po ušiCleopazzaRagazzi dell'hully-gully, IHolky na motorkáchAssassino si chiama Pompeo, L'Italiani e le donne, GliMaciste contro Ercole nella valle dei guaiMagnifiche sette, LeScandali al mareWalter e i suoi cuginiHezké holkyLe ambizioseMadri pericoloseMandarino per Teo, UnTeddy boys della canzone, IV plném slunciDonne ci tengono assai, LeLa Prima notteNotti dei Teddy Boys, LePrepotenti più di primaPříběh jeptiškyI prepotentiSerenatella sciuè sciuèLiebeManžel dvou ženI pinguini ci guardanoLe diciottenniGrande avventura, LaIl matrimonioNorkový kožichOragePařížský vzduchTotò a ženyTotò hledá klidCanto per teCondannatelo!Gioventù alla sbarraHo scelto l'amoreLa domenica della buona genteMartin ToccaferroAmori e veleniColpa di una madre, LaDěvčata ze Španělského náměstíLa presidentessaPapà diventa mammaSerenata amaraWir tanzen auf dem Regenbogen


Aktualizace osobnostního profilu Ave Ninchi: 26.2. 2024 14:50