Carlo Ninchi (1897 - 1974)


Carlo Ninchi byl z herecké rodiny Ninchi nejaktivnějším ve filmu a jeho filmografie čítá přes 120 snímků, mezi nimi i několik hlavních rolí. Narodil se v Bologni do rodiny vojenského inženýra, k divadlu jej přivedl jeho starší bratr Annibale Ninchi (1887-1967), který již před první světovou válkou vedl vlastní divadelní společnost. Pod bratrovým vedením se Carlo Ninchi uplatnil hlavně v díle antických klasiků, později působil i v jiných hereckých souborech a nakonec zakotvil v římském divadle Teatro Eliseo.

Doba druhé světové války byla pro Ninchiho etapou největšího pracovního vytížení, v letech 1940-1945 natočil přes třicet filmů. Často ale točil i po válce, znovu hrál titulní role (HRABĚ UGOLINO – Il conte Ugolino, 1949), znovu pracoval také s Alessandrem Blasettim (FABIOLA, 1949). Jeho doménou nadále zůstávaly smyšlené i skutečné postavy v dobrodružných historických příbězích, životopisných filmech a adaptacích osvědčených literárních děl. Z tohoto typu postav připomeňme alespoň jeho vystoupení ve filmu ANITA GARIBALDI (Camicie rosse, 1952) nebo ve Fredově antickém příběhu SPARTAKUS (Spartaco, 1953). Jestliže dosud nacházel uplatnění hlavně v dramatické poloze, po válce prokázal i schopnost komediální nadsázky, dvakrát točil s populárním komikem Totò (TOTÒ NA TOUR D′ITALIA – Totò al giro d′Italia, 1948; ŠEST ŽEN MODROVOUSOVÝCH – Le sei mogli di Barbablù, 1952), dvakrát také spolupracoval s proslulou rodinou De Filippo (NEAPOL, MĚSTO MILIÓNŮ – Napoli milionaria, 1950).

Většina Ninchiho filmů u nás není známá, ze závěru jeho bohaté kariéry můžeme ale připomenout slavné válečné drama HORALKA (La ciociara, 1960), kde hrál otce J. P. Belmonda. Později točil již jen v televizi, kde se objevoval v seriálech, opět historických. Carlo Ninchi zemřel v Římě 1. května 1974 ve věku 76 let. Kromě zmíněného bratra Annibala se v divadle a filmu uplatnila také jejich sestřenice Ave Ninchi (1915-1997).


31.5.1897
Bologna, Itálie
1.5.1974
Milán, Itálie
Carlo Ninchi csfd

Konstantin VelikýLa tigre dei sette mariHoralkaÉtait trois flibustiers, IlFestival della famiglia GurgiàIl maritoFidanzati della morte, II colpevoliIo, CaterinaCiao, pais...Giorni più belli, IMiliardari, ISulle strade di notteChéri-BibiDestinazione PiovaroloDue compari, IRosso e neroAmori di mezzo secoloBláznivý lékařCento anni d'amoreCortigiana di BabiloniaNapoli è sempre NapoliPřed potopouCavallina storna, LaGioventù alla sbarraL'ennemi public n° 1La prigioniera della torre di fuocoSpartacoCroce senza nome, UnaDon LorenzoFiammata, LaIl sogno di ZorroIsola di Montecristo, L'La nemicaLes Chemises rougesMoschettiere fantasma, IlNon ho paura di vivereAmor non ho... però... peròBellezze in biciclettaCameriera bella presenza offresi...Fiamme sulla lagunaMessalinaNapoleoneQuattro rose rosseSenza bandieraCapitan DemonioIl diavolo in conventoLeone di Amalfi, IlNeapol město miliónůPortatrice di pane, LaTaxi di notteĎáblova krásaŠest žen modrovousovýchCanzoni per le stradeCome scopersi l'AmericaConte Ugolino, IlFabiolaFiglio di d'Artagnan, IlIl grido della terraMano della morta, La


Aktualizace osobnostního profilu Carlo Ninchi: 4.11. 2023 02:50