Suzanne Bianchetti (1889 - 1936)


Francouzská herečka Suzanne Bianchetti je dnes již zapomenutou hvězdou němé éry, její jméno ale zůstává v povědomí díky ceně Prix Suzanne Bianchetti, která se dodnes každoročně uděluje mladým nadějným herečkám. Narodila se v Paříži, její herecké začátky jsou ale zahaleny tajemstvím. Nejspíše to ale souvisí s jejím manželstvím – v roce 1914 se provdala za Reného Jeanne (1887-1969), filmového producenta, později spisovatele a novináře.

I po nástupu zvuku pokračovala v kariéře ve filmu, znovu pracovala s Léonem Poirierem nebo Jacquesem de Baroncelli. Opět hrála úlohy žen z vyšších společenských kruhů a císařovnu Eugenii ztvárnila v historickém filmu CÍSAŘSKÉ FIALKY (Violettes impériales, 1932). Naposledy stála před kamerou v režii Léona Poiriera jako světácká žena ve filmu VOLÁNÍ TICHA (L΄appel du silence, 1936).

Suzanne Bianchetti zemřela náhle 17. října 1936 ve věku 47 let. Její manžel René Jeanne patřil tehdy k vlivným osobnostem francouzského kulturního dění a autoritou své osobnosti zaštítil zřízení ceny Prix Suzanne Bianchetti, která se od roku 1937 uděluje mladým filmovým herečkám. Jako první ji získala Junie Astor, mezi jejími držitelkami pak můžeme vidět například Annie Girardot, Marinu Vlady nebo Isabelle Huppert, v nedávné době ji obdržela Audrey Tautou.


24.2.1889
Paříž, Île de France, Francie
17.10.1936
Paříž, Île de France, Francie
Suzanne Bianchetti csfd

L'Appel du silenceNapoléon BonaparteAux portes de ParisEmbrassez-moiLa Folle NuitViolettes impérialesDer König von ParisCagliostro - Liebe und Leben eines großen AbenteurersEmbrassez-moiL'éternelle idoleLes muflesVerdun, visions d'histoireCasanovaNapoleonAmours exotiquesLe nègre blancLes Aventures de Robert MacaireMadame Sans-GêneL'Heureuse mortL'enfant des hallesLa BrièreL'Affaire du courrier de LyonLa Légende de Soeur BéatrixJocelynLes mystères de ParisLe Père GoriotLe rêveFlipotte


Aktualizace osobnostního profilu Suzanne Bianchetti: 11.3. 2024 19:19