Grégoire Aslan (1908 - 1982)


Francouzský herec Grégoire Aslan měl arménský původ a svou exotickou tvář zužitkoval v desítkách vedlejších rolí nejen ve Francii, ale i ve většině dalších kinematografií západní Evropy. Narodil se do početné arménské komunity žijící v Istanbulu, jeho vlastní jméno znělo Krikor Kaloust Aslanian. Krátce po jeho narození ale turecká vláda zahájila cílenou genocidu Arménů a Krikorova rodina uprchla do Švýcarska.

Po válce se Aslan vrátil do Evropy a znovu začal příležitostně účinkovat před kamerou, zatím se ale nadále věnoval jevištní prezentaci jako zpěvák a bavič. Koncem čtyřicátých let začal pomalu pronikat z herecké anonymity mezi konkrétní postavy a jeho postupnému zviditelňování pomohli režiséři François Villiers (NÁMOŘNÍK HANS – Hans le marin, 1948), zvláště pak Claude Autant-Lara, který jej obsadil do svých úspěšných filmů různých žánrů (POSTAREJ SE O AMÁLKU – Occupe-toi d′Amélie, 1949; ČERVENÁ KRČMA - L′auberge rouge, 1951).

V padesátých letech točil již několik filmů ročně a výčet jeho rolí naznačuje, že se svou vizáží dostával role Arabů, Jihoameričanů i dalších cizinců. S rostoucím významem jeho filmových postav jej začali oslovovat i mezinárodně uznávaní tvůrci jako Basil Dearden (ZLATÁ KLEC – Cage of Gold, 1950), Orson Welles (PAN ARKADIN – Mr. Arkadin, 1955) nebo Jules Dassin (TEN, KTERÝ MUSÍ ZEMŘÍT – Celui qui doit mourir, 1957). Nadále hrál menší i středně velké role v řadě francouzských filmů, komediích i kriminálkách. Mezitím se stačil oženit a rozvést, v letech 1948-1955 byla jeho manželkou francouzská herečka Denise Noël (1922-2003).

Kosmopolitnější charakter začala nabírat Aslanova filmová kariéra až koncem padesátých let, kdy odehrál poměrně velké role v několika britských filmech (VRAHOVÉ Z KILIMANDŽÁRA – Killers of Killiamjaro, 1959; VESNICE NA VDÁVÁNÍ – Village of Daughters, 1962), znovu točil také v americké produkci. Se Spencerem Tracym a Frankem Sinatrou hrál ve filmu ĎÁBEL PŘIJDE VE ČTYŘI (The Devil at 4 O′Clock, 1961), se slavnou Ritou Hayworth a několika evropskými hvězdami se objevil v kriminální komedii ŠŤASTNÍ ZLODĚJI (The Happy Thieves, 1961). V americkém biblickém příběhu KRÁL KRÁLŮ (King of Kings, 1961) ztvárnil postavu krále Heroda, nelze opomenout ani slavnou KLEOPATRU (Cleopatra, 1963), v níž ovšem hrál jen menší roli. Dvakrát si zahrál roli francouzského šéfa policie, nejprve po boku Audrey Hepburn v americké komedii PAŘÍŽ V LETNÍM PARNU (Paris – When It Sizzles, 1964), později pak s Peterem Sellersem v NÁVRATU RŮŽOVÉHO PANTERA (The Return of the Pink Panther, 1975).


28.3.1908
Konstantinopol, Osmanská říše
8.1.1982
Breage, England, Velká Británie
Grégoire Aslan csfd

Georges DandinMeetings with Remarkable MenGloriaKiller Who Wouldn't Die, TheLa Fleur des poisNávrat Růžového panteraAufs Kreuz gelegtDívka z PetrovkyZlatá Sindibádova cestaLes Galets d'ÉtretatSex-shopSi j'étais vousLe Cinéma de papaYou Can't Win 'Em All12 + 1La Femme-femmeBrouk v hlavě25. hodinaTiffany memorandumUne aventure de Sherlock HolmesA Man Could Get KilledLa Tour Eiffel qui tueOur Man in MarrakeshZtracená jednotkaMoment to MomentThe High Bright SunAmori pericolosiLes GorillesPaříž, když to hoříThe Main ChanceUne ravissante idioteŽlutý Rolls-RoyceKleopatraVillage of DaughtersInvasion QuartetKrál králůMarco PoloThe Devil at 4 O'ClockThe Happy ThievesThe RebelBetonová džungleGulliverovy cestyIl suffit d'aimerPod deseti vlajkamiNáš člověk v HavaněTripes au soleil, LesZabijáci z KilimandžáraSea FuryThe Roots of HeavenThe SnorkelCasino de ParisLe TriporteurLes FanatiquesLes SuspectsQuelle sacrée soiréeTen, který musí zemřítWindom's WayL'Homme et l'enfantL’homme aux clefs d’orJoe MacBeth


Aktualizace osobnostního profilu Grégoire Aslan: 16.4. 2024 06:09