Roberto Risso (1925 - 2010)


Mezinárodního úspěchu dosáhl italský herec Roberto Risso především díky účasti na dvou slavných komediích o chlebu a lásce, na svém kontě má ale i padesát dalších filmových rolí, jeho sláva se odehrávala převážně jen v padesátých letech 20. století. Roberto Risso, vlastním jménem Pietro Roberto Strub, se narodil v Ženevě, později ale přesídlil do Říma. Původně vystudoval architekturu a díky své vizáži byl vybrán pro nevelkou roli do historického filmu LEV V AMALFI (Il leone di Amalfi, 1950), vzápětí dostal mnohem větší příležitost v dramatu ZÍTRA JE TAKÉ DEN (Domani è un altro giorno, 1951). Tady se představil v roli pohledného svůdníka a prototyp podobných postav jej pak provázel i v dalších letech, ať už ve filmech ze současnosti nebo v historických příbězích.

Jako většina italských herců té doby, tak i Risso dostal příležitost točit i mimo Itálii. V režii Henriho Verneuila vytvořil například ústřední pár s francouzskou hvězdou Françoise Arnoul v komedii PAŘÍŽ, HOTEL PALACE (Parist, Palace Hôtel, 1956), ve Francii natočil více filmů. Ještě koncem padesátých let hrál Roberto Risso v několika filmech ročně, byly to hlavně historické filmy zasazené do novějších i antických dějin (ACHILLŮV HNĚV - L′ira di Achille, 1962; ŘÍMSKÝ GLADIÁTOR – Il gladiatore di Roma, 1962). Jako Aramis se představil v italské adaptaci slavného Dumasova románu (D′ARTAGNAN A TŘI MUŠKETÝŘI - D′Artagnan contro i tre moschettieri, 1963).

Sám Roberto Risso nakonec cítil, že pohledné gentlemany s nenáročným psychologickým profilem nelze hrát věčně a během šedesátých let postupně na hereckou kariéru rezignoval. Původně se věnoval filmové produkci a poslední roli odehrál ve spaghetti westernu NENÁVIĎ BLIŽNÍHO SVÉHO (Odia il prossimo tue, 1968). Od té doby pracoval jako módní návrhář a uplatnil se také jako fotograf.

Roberto Risso zemřel v Miláně 16. listopadu 2010 krátce před svými 85. narozeninami.


22.11.1925
Ženeva, Švýcarsko
16.11.2010
Milán, Itálie
Roberto Risso csfd

Un sorriso, uno schiaffo, un bacio in boccaOdia il prossimo tuoD'Artagnan a tři mušketýřiNejkratší denRocamboleZorro a tři mušketýřiGladiatore di Roma, IlL'affondamento della ValiantL'ira di AchilleLa città prigionieraFiglio d'oggi, UnA qualcuna piace calvoPiaceri del sabato notte, IPřídech skandáluCaterina Sforza, la leonessa di RomagnaIl raccomandato di ferroAdorabili e bugiardeBallerina e Buon DioSergente d'ispezioneSi le roi savait çaTe doy mi vidaÈ permesso MarescialloPaříž, hotel PalaceCampanile d'oro, IlCanzoni di tutta ItaliaLa moglie è uguale per tuttiRivale, LaSignorine dello 04, LeBonnes à tuerChléb, láska a žárlivostFrançois il contrabbandiereNorkový kožichChléb, láska a fantasieDonne proibiteFanciulle di lussoIl bacio dell'AuroraKufr snůPiombi di Venezia, ISua altezza ha detto no!Figlia del diavolo, LaNessuno ha traditoRosalba, la fanciulla di PompeiVoce del sangue, LaDomani è un altro giornoLa vendetta del corsaroTre storie proibiteCapitano nero, IlLeone di Amalfi, IlCabaret du soir


Aktualizace osobnostního profilu Roberto Risso: 22.3. 2024 08:38