Juliette Faber (1919 - 2008)


Herečka Juliette Faber pocházela z Lucemburska, ale když se její matka podruhé provdala za francouzského důstojníka, přesídlila rodina do Francie. Juliette od dětství hrála na klavír, později získala i hereckou průpravu a koncem třicátých let začala hrát divadlo v Perpignanu. Brzy zaujala i vlivné lidi od filmu a debutovala vedlejší rolí v komedii BLÁZNIVÁ PANNA (La vierge folle, 1938).

Dá se říci, že s koncem války dospěla ke konci i sláva Juliette Faber. Měla před sebou sice ještě dvanáct filmů, v nich na ni čekaly ale již jen vedlejší role. Zajímavou nabídkou byla opětovná spolupráce s režisérem André Cayattem, který ji obsadil do svých nadčasových justičních dramat SPRAVEDLNOSTI JE UČINĚNO ZADOST (Justice est faite, 1950) a JSME VŠICHNI VRAHOVÉ (Nous sommes tous des assassins, 1952). Poslední skutečně velkou roli odehrála jako učitelka Lise Arnaudová po boku Bernarda Bliera ve filmu ŠKOLA NEZBEDNÍKŮ (L­'école buissonnière, 1949), později se objevila v komedii OKNO DOKOŘÁN (Par-dessus le mur, 1960), taktéž kdysi uvedené v našich kinech.

V padesátých letech začala Juliette Faber spolupracovat s televizí, souběžně pokračovala i s jevištní prezentací a hrála v divadle Théâtre de l´Atelier. Poslední filmovou roli odehrála ve švýcarském filmu KONEC CESTY (Le chemin perdu, 1980), pro televizi ale točila ještě v devadesátých letech.

Juliette Faber zemřela v Pontoise v severní Francii 13. července 2008 ve věku 89 let.


19.3.1919
Grevenmacher, Lucembursko
13.7.2008
Pontoise, Francie
Juliette Faber csfd

Un ange passeLe bouffonChemin perdu, LeCuré de Tours, LeÉté indien, L'Anneaux de Bicêtre, LesFoire, LaUn tueur, un flic, ainsi soit-il...L'Ombre d'une chanceMadame BovaryOkno dokořánLa foire aux femmesLa Vérité sur Bébé DongeVšichni jsme vrahovéBagnard, LeLa case du docteur GalloyLe cas du docteur GalloyMonsieur OctaveTrafic sur les dunesJustice est faiteŠkola nezbedníkůLa tentation de BarbizonAu bonheur des damesPicpusLes inconnus dans la maisonMariage d'amourJours heureux, LesVierge folle, LaPomněnková MarieEsprit de famille, L'La vie des autresLa ligne de démarcation


Aktualizace osobnostního profilu Juliette Faber: 2.11. 2023 23:51