Micheline Boudet (1926 - 2022)


Micheline Boudet se prosadila jako výrazná komediální herečka v nejslavnějším francouzském divadle Comédie Française, zatímco film, případně televize mají v jejích aktivitách mizivý význam. Narodila se v Metz a odmalička se věnovala tanci, do prostředí baletu byl ostatně situován i její první film, v němž se objevila jako dětská tanečnice (SMRT LABUTĚ – La mort du cygne, 1937). Za války přehodnotila své priority a na Národní konzervatoři dramatických umění začala studovat herectví. Konzervatoř ukončila s dvěma prvními cenami v oboru klasické a moderní komedie a studijní úspěchy ji přivedly rovnou k angažmá v Comédie Française, kde pak strávila více než čtvrt století (1945-1972).

V padesátých letech začala Micheline Boudet spolupracovat také s televizí, kde účinkovala hlavně v adaptacích divadelních her, sluší se ale připomenout komediální seriál HOSTINEC U JEDNOROŽCE (L´auberge de la licorne, 1966), v němž hrála hlavní roli. Filmu se – stejně jako jiní herci z Comédie Française – spíše vyhýbala. Výjimku tvořila dvě filmová zpracování slavných divadelních her MĚŠŤÁK ŠLECHTICEM (Le bourgeois gentilhomme, 1958) a FIGAROVA SVATBA (Le mariage de Figaro, 1959), které na filmové plátno převedl divadelní režisér Jean Meyer.

V roce 1972 opustila Micheline Boudet divadlo Comédie Française, nadále se ale divadlu věnovala na několika pařížských scénách (Théâtre des Célestins, Théâtre Montparnasse, Théâtre Antoine), jako herečka zůstávala věrná francouzským autorům, jako výjimku lze uvést Shawovu hru Pygmalion, v níž v roce 1993 hrála v Théâtre Hébertot. Kromě toho se od konce sedmdesátých let Micheline Boudet prosazuje jako spisovatelka a vydala již deset knih. Jedná se o její vlastní vzpomínky na Comédie Française, životopisy slavných hereček, ale i romány.

Co se týče filmu, v 70. letech hrála dvě menší role ve filmech s Annie Girardot (NENÍ KOUŘE BEZ OHNĚ – Il n´y pas de fumée sans feu, 1973), později se objevila v Bertucelliho filmu NÁTLAK (Stress, 1984). Příležitostně znovu hrála menší role v 90. letech (STVOŘITEL – Le créateur, 1999; NIC O ROBERTOVI – Rien sur Robert, 1999), častěji opět účinkovala v televizi, v seriálech nebo znovu v adaptacích divadelních her.


28.4.1926
Metz, Francie
6.7.2022
Micheline Boudet csfd

Le CréateurRien sur RobertLa Rêverie ou le mariage de SylviaLe Bonheur à RomorantinStressLe Curé de ToursC'est arrivé à ParisLe Siècle des lumièresWashington SquareJuliette a JulietteNení kouře bez ohněLe Prince travestiLes Fausses confidencesMonsieur de PourceaugnacLes Femmes de bonne humeurLe Barbier de SévilleLe Malade imaginaireLe Mariage de FigaroLes Maris de LéontineLe Bourgeois gentilhommeLe Circuit de minuitBallerinaBonheur en locationL'Homme au chapeau rondSmrt labutěSi j'avais des millionsMaigretLouis la BrocanteL'histoire du samediLa Sonate pathétiqueTop à...Posledních pět minutMidi-Première


Aktualizace osobnostního profilu Micheline Boudet: 16.3. 2024 12:55