Yvonne Clech (1920 - 2010)


S francouzskou herečkou Yvonne Clech se naši diváci mohli seznámit především po boku Louise de Funèse, celkem hrála vedlejší nebo středně velké role v bezmála čtyřiceti filmech, intenzívně pracovala také pro televizi, celý život ale upřednostňovala hlavně divadlo. Narodila se ve vesnici Mouster na severofrancouzském pobřeží a v rodné Bretani také vyrůstala. Vystudovala vysokou školu a začala vyučovat angličtinu, během druhé světové války ale odešla do Paříže a pod vedením slavného Charlese Dullina získala hereckou průpravu.

I když se Yvonne Clech objevovala v různých žánrech, režiséři si oblíbili svěřovat jí vedlejší role paniček z lepší společnosti v komediích, hrála například s populární dvojicí komiku Darry Cowlem a Francisem Blanche (POSLÍČCI - Les livreurs, 1961; SILNÉ PAŽE - Les gros bras, 1964) nebo s legendárním Fernandelem (ODPOČÍVEJ, MILÁČKU - Relaxe-toi, chérie, 1964). Nevyhýbala se ale ani jiným žánrům a za zmínku stojí dvojí spolupráce s režisérem Louisem Malle (ZAZIE V METRU - Zazie dans le métro, 1960; BLUDIČKA - Le feu follet, 1963), objevila se i v několika titulech špionážního žánru, například po boku Jeana Maraise (CTIHODNÝ STANISLAS - L'honorable Stanislas, 1964).

Již ve svém druhém filmu MUŽI MYSLÍ JENOM NA TO (Les hommes ne pensent qu'à ça, 1954) se setkala s již zmíněným Louisem de Funèsem, s nímž později vytvořila manželský pár ve filmech JAK VYKRÁST BANKU (Faites sauter la banque, 1964) a JO (1971). Jestliže v šedesátých letech natočila dvacet filmů, v následující dekádě své výstupy před filmovou kamerou výrazně omezila, znovu se ale příležitostně objevovala v komediálním žánru (MAESTRO - Le maestro, 1977). Mezitím ale začala spolupracovat také s televizí, kde od počátku šedesátých let vytvořila desítky postav v seriálech a adaptacích divadelních her.

Vedle aktivit před kamerou pokračovala Yvonne Clech i v práci na jevišti, znovu střídala různá pařížská divadla (Théâtre de la Renaissance, Théâtre du Palais Royal), hrála hlavně v moderním francouzském repertoáru, zaujala ale i svou kreací ve slavné frašce Slaměný klobouk (1989) v Théâtre des Célestins. Příležitostně pracovala také pro dabing. Poslední filmovou roli matky hlavního hrdiny hrála v komedii SLEDUJTE TO LETADLO (Suivez cet avion, 1989), později již jen příležitostně účinkovala v televizi.


3.6.1920
Guingamp, Francie
25.2.2010
Paříž, Île de France, Francie
Yvonne Clech csfd

Madame Dubois - Hôtel BellevueSuivez cet avionÀ deux minutes prèsY a-t-il un pirate sur l'antenne?George DandinLe Rêve d'IcareComme une femmeAu bout du bout du bancMireille dans la vie des autresChanteclerLe MaestroLe péril bleuSoldat Duroc, ça va être ta fêteQLe Rempart des BéguinesJoLe bouton de roseLe Grand dadaisÀ Saint-LazareL'Or et le plombPleins feux sur StanislasQuand passent les faisansCoplan prend des risquesJak vykrást bankuLa Vie à l'enversLes Gros brasLes cabinets particuliersRelaxe-toi chérieBludičkaCtihodný StanislavL'Assassin connaît la musique...La Foire aux cancresLes veinardsArsen Lupin kontra Arsen LupinUn clair de lune a MaubeugeLa Grande Duchesse et le garçon d'étageLes LivreursRadosti velkoměstaSaint Tropez BluesZazie v metruLe Grand ChefLa mouchardeCe joli mondeLes Hommes ne pensent qu'à çaL'étrange Madame XŽena zákonaL'histoire du samediSouris sourisMaigretLa Baby-sitterEspionne et tais-toiLa Guerre des femmesMadame et ses flicsLes IncorrigiblesLes Amours de la belle époqueBonsoir chefAurore et VictorienLes Dernières volontés de Richard LagrangeMinouche


Aktualizace osobnostního profilu Yvonne Clech: 16.2. 2024 14:29