Pierre Dux (1908 - 1990)


Herec Pierre Dux, vlastním jménem Pierre Alex Vargas, patřil především k významným osobnostem francouzského divadla, během několika desetiletí ale nashromáždil také bohatou filmografii. Narodil se v Paříži a pocházel z herecké rodiny, jeho matkou byla divadelní herečka Émilienne Dux (1874-1950), méně známým hercem byl i otec Alexandre Vargas. Po vzoru rodičů se pak sám vydal na uměleckou dráhu a vystudoval herectví na pařížské Národní konzervatoři dramatických umění. Na jevišti se uvedl velmi slibně v Lazebníkovi sevillském v Comédie Française (1929).

Od roku 1932 se Pierre Dux příležitostně objevoval i ve filmu, výrazně na sebe upozornil poprvé až dramatem MODRÝ EXPRES (Retour à l´aube, 1938), v němž vytvořil manželský pár s Danielle Darrieux. Po válce pak dostal několik příležitostí v postavách historických osobností, například v prvním francouzském oscarovém filmu PAN VINCENT (Monsieur Vincent, 1947) hrál kancléře Séguiera, poté se objevil v několika životopisných filmech. Mezitím po odchodu z Comédie Française účinkoval v různých pařížských divadlech, v roce 1945 absolvoval také turné s Molièrovou hrou Scapinova šibalství v Německu, o dva roky později získal čestné členství v Comédie Française.

V letech 1948-1952 byl Pierre Dux ředitelem divadla Théâtre de Paris, samozřejmě zde také hrál a režíroval. Krátce působil i jako pedagog na Národní konzervatoři (1953-1956) a jeho žáky zde byli například Jean-Paul Belmondo, Jean Rochefort nebo Catherine Samie. Mezitím přibývaly další filmové role, vidět jsme jej mohli například jako plukovníka ve slavných VELKÝCH MANÉVRECH (Les grandes manoeuvres, 1955), účinkoval také v mezinárodních koprodukčních projektech (GOODBYE, AGAIN, 1961; SPATŘIT PLAVÉHO KONĚ – Behold a Pale Horse, 1964). Své působení v divadle mezitím rozšířil o scény Théâtre de la Madeleine nebo Théâtre de l'Oeuvre, kde v roce 1962 získal divadelní cenu Prix du Brigadier.

Po účasti v několika válečných filmech vytvořil Pierre Dux postavu generála četnictva v oscarovém filmu Z (1969), režisér Costa-Gavras jej pak přizval i do svého dalšího filmu ZVLÁŠTNÍ ODDĚLENÍ (Section spéciale, 1975), objevil se také v kriminálkách dobře známých i u nás (HEROIN – La horse, 1970; TŘI MUŽI NA ZABITÍ – Trois hommes à abattre, 1977). V sedmdesátých letech ale jinak Dux svou hereckou práci omezil na minimum; v letech 1970-1979 byl totiž generálním ředitelem divadla Comédie Française, souběžně vedl scénu Théâtre Odéon a manažerská práce jej plně vytížila. Ve výkonu funkce ředitele následoval svého předchůdce Maurice Escande, umožňoval práci mladým režisérům a hercům a rozšířil hraný repertoár. Velkou událostí byla oslava 300. výročí úmrtí Molièra (1973), v letech 1974-1976 pak proběhla přestavba hlavní budovy.


21.10.1908
Paříž, Île de France, Francie
1.12.1990
Paříž, Île de France, Francie
Pierre Dux csfd

Plaisir d'amourLes ChaisesCoplan: Coups dursCoplan: L'ange et le serpentCoplan: Le vampire des CaraïbesCoplan: Retour aux sourcesCoplan: Vengeance à CaracasPředčitatelkaPlein sudŽivot jde dálTři muži na zabitíMonsieur TesteZvláštní odděleníHeroinDésert de l'amour, LeMain, LaZHoří v Paříži?PatateSpatřit plavého koněDen a hodinaAmours célèbresCroulants se portent bien, LesMáte ráda Brahmse?Nezralé mládíLes Vignes du SeigneurZdraví vás GorilaRencontre à ParisSophie et le crimeVelké manévryPoisson d'avrilLettre ouverteGibier de potenceStín a světloValse de Paris, LaDocteur LaennecJean de la LuneLes Dernières VacancesChouans, LesMonsieur VincentL'Affaire du collier de la reineVlastDernière aventureRetour à l'aubeLe monde où l'on s'ennuieMarie des angoissesMarmaille, LaCoplanLe Chef de familleLes cent livres des hommesChroniques de FranceÉlectreMisanthrope, LeLa Nuit des Molières


Aktualizace osobnostního profilu Pierre Dux: 31.10. 2023 22:42