Michèle Girardon (1938 - 1975)


Půvab francouzské herečky Michèle Girardon okouzlil západní Evropu koncem padesátých let, později se s ní mohli seznámit i čeští diváci, její sláva ale trvala jen necelých deset let a neurovnaný soukromý život ji nakonec přivedl k sebevraždě. Michèle Girardon se narodila v Lyonu, v osmnácti letech ale odešla do Paříže, kde hodlala své fyzické přednosti uplatnit před objektivy fotoaparátů a kamer, první pokus získat roli ve filmu DOBRODRUŽSTVÍ ARSENA LUPINA (Les aventures d'Arsène Lupin, 1957) však nevyšel.

Spolu s dalšími herci z několika západoevropských zemí byla Michèle Girardon angažována americkou společností Paramount Pictures pro dobrodružný film HATARI! (1962), který se natáčel v Tanzanii. Tady se do ní zamiloval režisér Howard Hawks (1896-1977), Michèle ale jeho návrhy odmítala. Napětí mezi nimi se pochopitelně promítlo do průběhu natáčení a Hawks, který byl zároveň producentem filmu, nechal nakonec některé scény s Michèle Girardon vystříhat. V produkci několika zemí pak vytvořila partnerskou dvojici s Gérardem Barrayem v úspěšném dobrodružném filmu SCARAMOUCHE (La máscara de Scaramouche, 1963).

Během šedesátých let měla Michèle Girardon poměr se španělským hercem José Luisem de Villalongou (1920-2007). Setkali se poprvé při natáčení výše zmíněného filmu MILENCI (1958), později spolu točili hvězdně obsazenou italskou komedii BÁJEČNÝ PAROHÁČ (Il magnifico cornuto, 1964). Villalonga pocházel ze španělské šlechty a byl ženatý s anglickou aristokratkou, s ohledem na společenské postavení své rodiny se nechtěl rozvést a tajně udržovaný vztah Michèle Girardon vyčerpával.

V mezinárodním měřítku se Michèle Girardon znovu zviditelnila hlavní ženskou postavou vypočítavé Josefy ve filmech POKLAD AZTÉKŮ (Der Schatz der Azteken, 1965) a PYRAMIDA BOHA SLUNCE (Die Pyramide des Sonnengottes, 1965) režiséra Roberta Siodmaka; tady se znovu setkala s Gérardem Barrayem, ale také s Lexem Barkerem. Mezitím dostala hlavní roli v jednom italském filmu doznívající éry žánru sandálu a meče (SORAYA - OTROKYNĚ ORIENTU - Anthar l'invicibile; 1964).


9.8.1938
Lyon, Francie
25.3.1975
Lyon, Francie
Michèle Girardon csfd

Mais qui donc m'a fait ce bébé?Petites filles modèles, LesAlyse et ChloeDrôle de jeuNedám svou kůži lacinoRose rosse per AngelicaSympatický darebaPoklad AztékůPyramida boha slunceAnthar l'invincibileBáječný paroháčFrancoise aneb Život v manželstvíJean-Marc aneb Život v manželstvíLa máscara de ScaramoucheHatari!PaludiVirginieZnamení lvaAmmutinamento, L'Les Sept péchés capitauxProie pour l'ombre, LaPrincipe fusto, IlVous n'avez rien à déclarer ?MilenciVive les vacancesSmrt v této zahraděAtomistes, LesLe Comte Yoster a bien l'honneurLes Chevaliers du cielPekařka z Monceau


Aktualizace osobnostního profilu Michèle Girardon: 6.11. 2023 10:36