Georges Garvarentz (1932 - 1993)


Georges Garvarentz (vlastním jménem Georges Diram Wem) se narodil v Aténách do rodiny arménských přistěhovalců. Jeho otec byl profesor literatury a známý arménský básník Gevork Garvarentz, který napsal arménskou vojenskou hymnu. Během II. světové války se rodina Garvarentzových přestěhovala do Francie. Georges se ve svých deseti letech ocitl v již dva roky Němci okupované Paříži. Po válce začal Georges Garvarentz navštěvovat konzervatoř v Paříži.

Garvarentzova hudebního talentu si všimli i filmoví režiséři a začali ho zvát ke spolupráci. V roce 1960 složil svou první filmovou hudbu. Jeho debutem se stal snímek DOUCE VIOLENCE (1960) Maxe Pécase. V témže roce mu nabídl spolupráci také Denys de La Patellière a tak Garvarentz složil hudbu pro válečné drama UN TAXI POUR TOBRUK (1960), v němž se po boku Lino Ventury a Hardyho Krügera objevil Garvarentzův přítel Charles Aznavour. Kamarádi si ještě několikrát zopakovali tento model, Aznavour ve filmu hrál, Garvarentz k němu složil hudbu.

Georges Garvarentz má na svém kontě hudbu k více jak stovce filmů. Z počátku své kariéry rád a často psal hudební doprovod ke komediím. Jako autor hudby se angažoval ve snímku HONBA ZA KYTARAMI (1963), HROM DO TOHO! (1965), TETOVANÝ (1968), nebo YIDDISH CONNECTION (1986). Nepohrdl ani prací na filmech dobrodružných a tak jeho muzika dokresluje atmosféru ve filmu DOBRODRUH Z ISTANBULU (1965), TROJITÝ KŘÍŽ (1966), PIRÁT SEDMI MOŘÍ (1966), případně akčního snímku NEROVNÝ ZÁPAS (1982).

V roce 1971 ho známý režisér Gilles Grangier přizval ke spolupráci na dobrodružném seriálu QUENTIN DURWARD. Garvarentz tak poprvé pracoval pro televizi, za svoji kariéru nakonec složil hudbu k 11 seriálům a ke stejnému počtu televizních filmů. V roce 1964 byla jeho skladatelská činnost oceněna speciální cenou Asociace šansoniérů. Za hudbu k televiznímu seriálu CHAMPAGNE CHARLIE (1989) získal cenu Gemini.


1.4.1932
Atény, Řecko
19.3.1993
Aubagne, Francie
Georges Garvarentz csfd

PétainVesnická létaLásky barona LeisenboghaVoir l'éléphantChampagne CharlieManon RolandováLa Ruelle au clair de luneQuicker Than the EyeA State of EmergencyChampagne amerŽidovská známostKřičet strachyHambone and HilliePoslední miseCorbillard de Jules, LeNerovný zápasNuit de Matignon, LaUltimatumWilhelm CuceritorulTeherán 43Enterrement de Monsieur Bouvet, L'Mieux vaut être riche et bien portant que fauché et mal foutuNe rien savoirOn est venu là pour s'éclaterThe Golden LadyEmbraye bidasse, ça fumeFemmes du monde, LesMarche pas sur mes lacetsDiamantoví žoldnéřiKiller Who Wouldn't Die, TheUna gota de sangre para morir amandoGalets d'Étretat, LesLes intrusChronique d'un coupleLa Part des lionsNěkdo je za dveřmiSapho ou La fureur d'aimerUn beau monstreHelena y FernandaL'AmourMoto Shel YehudiČas vlkůL'invitataThe Southern StarVyděděnecCaroline chérieTetovanýThey Came to Rob Las VegasHell Is EmptyL'homme qui valait des milliardsLes corrompusToutes folles de luiVicomte règle ses comptes, LeAgent X 13Cinq filles en furieFacteur s'en va-t-en guerre, LeLa Morale de l'histoireLes SultansOtec a dceraParis au mois d'août


Aktualizace osobnostního profilu Georges Garvarentz: 8.11. 2023 00:52