Howard Goodall 65 let


Howard Lindsay Goodall je britským skladatelem sborové a muzikální hudby, stejně jako hudby pro nejrůznější televizní a rozhlasové pořady. Howard má hudbu evidentně v krvi, už v osmi letech se totiž stal zpěvákem ve školním sboru na New College Oxford. Ve zdokonalování hudebního vzdělání i svých schopností pokračoval na Stowe School, kde se naučil hrát na varhany a na Lord Williams‘ School Thame, kde nejen zpíval a hrál v nejrůznějších kapelách, ale začal také hudbu sám skládat. Své hudební vzdělání zakončil na prestižní Oxfordské univerzitě, kterou v roce 1979 absolvoval dokonce s diplomem First-class (zhruba obdoba červeného diplomu v ČR).

Českému divákovi (či obecně na evropském kontinentu) bude ale známý spíše svou televizní a filmovou tvorbou. Už letmým pohledem na jeho filmografii zjistíte, že převážná část jeho tvorby v této oblasti je spjatá se jménem Rowan Atkinson. S ním a Richardem Curtisem se potkal již během studií na Oxfordu, spolupráci pak zahájili nedlouho poté připravováním DIVADELNÍCH VYSTOUPENÍ ROWANA ATKINSONA. Do televize prorazili úspěšným debutem ŽÁDNÉ ZPRÁVY V DEVĚT, kde parodovali hlavní zpravodajskou relaci BBC. V 80. letech na tyto úspěchy navázali sitcomem ČERNÁ ZMIJE, který se i přes počáteční „zaškobrtnutí“ dočkal čtyř sérií o celkem 24 epizodách. Svou všestrannost pak prokázal Howard složením hudby pro scifi sitcom ČERVENÝ TRPASLÍK nebo pro zábavnou televizní soutěž QI. Spolupráce s Rowanem Atkinsonem tím ale rozhodně neskončila, ba naopak, což dokazují další společné projekty jako seriál TENKÁ MODRÁ LINIE nebo úspěšná řada skečů MR. BEAN, stejně jako následující pokusy převést v nich účinkující hlavní postavu do filmové podoby, jako je MR. BEAN: NEJVĚTŠÍ FILMOVÁ KATASTROFA nebo PRÁZDNINY PANA BEANA.

Prakticky po celý svůj život se zasazuje o co nejširší rozšíření hudební vzdělanosti nejen mezi britskou mládeží, za což si získal nejen slovní uznání. Je totiž držitelem mnoha ocenění z oblasti filmové, televizní a hudební tvorby, mj. cen EMMY, BRIT nebo BAFTA. Byl jmenován čestným doktorem v oblasti hudby a umění na univerzitách Bishop Grosseteste University, University of Leicester a University of Bolton. V roce 2011 obdržel Řád britského impéria třetí třídy za celoživotní služby v oblasti hudebního vzdělávání. Může tak užívat titul Komandér Řádu britského impéria se zkratkou CBE za jménem.

Je ženatý s agentkou v oblasti klasické hudby, Val Fancourtovou. Ocenění: 2009: Into the Storm - PRIMETIME EMMY Award Outstanding Music Composition for a miniseries, movie or a special 2009: Eternal Light: A Requiem - Classical BRIT Awards „Composer of the Year“ 2008: Prázdniny mistra Beana (ocenění American Society of Composers, Authors and Publishers za hudbu k filmu) 2007: Cena porotců britské Královské televizní společnosti za vynikající přispění k vzdělávání v oblasti televizní tvorby 2006: Gold Badge Award udělená organizací British Academy of Songwriters, Composers and Authors za vynikající přispění britskému hudebnímu a zábavnímu průmyslu 2005: Howard Goodall's 20th Century Greats (cena britské Královské televizní společnosti za tvorbu v oblasti vzdělávání) 2003: Stahující se mračna (nominace BAFTA za nejlepší původní hudbu k filmu) 2001: Howard Goodall's Big Bangs (Cena Huwa Weldona udělovaná za rok 2000 Britskou akademií filmového a televizního umění BAFTA specializovanému TV programu nebo seriálu)


26.5.1958
Bromley, Kent, England, Velká Británie
Howard Goodall csfd

Johnny English znovu zasahujeV srdci bouře: Churchill ve válcePrázdniny pana BeanaStahující se mračnaMr. Bean: Největší filmová katastrofaThe Last EnglishmanBernard and the GenieVánoční koleda u Černé zmijeMurder by the BookČervený trpaslíkPinky MalinkyMr. Bean: Animované příběhy10 Minute TalesThe Vicar of DibleyChalk


Aktualizace osobnostního profilu Howard Goodall: 2.12. 2023 11:51