Petr Jarchovský 57 let


Petr Jarchovský vystudoval spolu se svým přítelem z mládí režisérem a scenáristou Janem Hřebejkem Akademické gymnázium v Praze, v letech 1987 – 1991 pak katedru scenáristiky a dramaturgie na pražské FAMU. Do nedávna zde také působil jako pedagog a to na katedře scenáristiky a dramaturgie.

Opět na motivy povídek spisovatele Petra Šabacha napsal Petr Jarchovský scénáře k divácky velice oblíbeným celovečerním filmům PELÍŠKY (1999) a PUPENDO (2003). Podle vlastní povídky pak scénář k filmu MUSÍME SI POMÁHAT (2000) a podle námětu Hřebejk-Jarchovský scénář k černé komedii ze současnosti HOREM PÁDEM (2004). Další společné dílo naší nejúspěšnější režisérsko-scenáristické dvojice Hřebejk-Jarchovský, drama KRÁSKA V NESNÁZÍCH, se objevilo v kinech v září 2006. Ve spolupráci s Janem Hřebejkem pokračoval i ve filmech MEDVÍDEK (2007), U MĚ DOBRÝ (2008), KAWASAKIHO RŮŽE (2009) a NEVINNOST (2011).

Jeho největším úspěchem jsou dvě nominace na Oscara za nejlepší zahraniční film (ŽELARY a MUSÍME SI POMÁHAT) a dvě ceny Český lev (MUSÍME SI POMÁHAT a HOREM PÁDEM).


6.10.1966
Praha, Československo
Petr Jarchovský csfd

Život k sežráníSestryZnámí neznámíBourákZahradnictví: DezertérZahradnictví: NápadníkZahradnictví: Rodinný přítelUčitelkaZloději zelených koníKlauniLíbánkyNevinnostObčanský průkazKawasakiho růžeU mě dobrýMedvídekKráska v nesnázíchHorem pádemPupendoŽelaryCesta z městaMusíme si pomáhatPelíškyŠakalí létaPějme píseň doholaPozadí událostíVodníkŽivé terčeProfesor T.Modré stínyPět mrtvých psůPřípad pro exorcistuŠkoda lásky


Aktualizace osobnostního profilu Petr Jarchovský: 20.4. 2024 21:07