Josef Chvalina (1920 - 1982)   † 62 let


Josef Chvalina se narodil 30. dubna 1920 v Praze. Roku 1941 vystudoval dramatické oddělení Státní konzervatoře v Praze a první zkušenosti získával v oblastních divadlech: v Národním divadle v Brně (1941 – 192) a v Horáckém divadle v Třebíči (1942 – 1943). Vrátil se však do Prahy a prošel téměř všemi pražskými scénami.

Charakteristický herecký typ Chvalinu uváděl do specifických postav malých lidiček různých pošramocených charakterů a práv. Na divadelních prknech (a ve filmu) vytvářel různé postavičky záporných padouchů a maloměšťáků s těmi nejhoršími lidskými vlastnostmi. Takové role (samozřejmě často sehrával i kladné postavy) ztělesnil ve hrách „Lekce“ (profesor), „Les“ (Nešťastlivec) či „Don Juan“ (Don Juan). Tyto, a další, charaktery dokreslil svými střídmými gesty a mimikou, jímavě klenutou hlavou a zvláštním obličejem a hlavně kladením důrazu na hlasový projev, dikci a výslovnost. Chvalinovou dlouholetou manželkou byla herečka Lída (Ludmila) Vostrčilová (1918 – 2003).

Před filmovými kamerami se poprvé objevil ještě za hereckých studiích v epizodce studenta v Cikánově komedii STUDUJEME ZA ŠKOLOU (1939). Za okupace se ještě mihl v malinké roličce zaměstnance v obchodu v melodramatu BLÁHOVÝ SEN (1943) režiséra J. A. Holmana.

Chvalinova filmová kariéra započala až po osvobození, kdy se stal jedním z nejobsazovanějších herců a ročně hrál třeba i v pěti filmech. Sehrával mnoho postav různých povolání a postavení se zápornými, a také kladnými charaktery: zřízenec v cirkuse (POSLEDNÍ MOHYKÁN), Novák (PŘÍPAD Z – 8), voják (NIKOLA ŠUHAJ), advokátní písař Alois Netrefný (HOSTINEC „U KAMENNÉHO STOLU“), zastřelený muž (NĚMÁ BARIKÁDA), jednatel Melichar (V TRESTNÉM ÚZEMÍ), Franta Kadlec (BYLO TO V MÁJI), špión Fenda (AKCE B), Piskač (PLAVECKÝ MARIÁŠ), zaměstnanec podniku (ZAOSTŘIT, PROSÍM!), lékař (POKLAD BYZANTSKÉHO KUPCE), zaměstnanec (ĎÁBELSKÉ LÍBÁNKY), náměstek ředitele (RAKEV VE SNU VIDĚTI) nebo Joska Nejtr (SOUKROMÁ VICHŘICE).


30.4.1920
Praha, Československo
19.11.1982
Praha, Československo
Josef Chvalina csfd

Putování Jana AmoseMilostný poločasZelená vlnaKopretiny pro zámeckou paníGorkij o LeninoviHad z rájeMore v kvapke vodyPaní Marjánka, matka pluku aneb Ženské srdcePohoří královny MaudRomanetoPoslední koncertDnes ještě zapadá slunce nad AtlantidouJežčí kůžeLišaj smrtihlavMedaile za všední dnyPříběh lásky a ctiStopy našeho časuPosel dobrých zprávČas lásky a nadějeAkce v IstanbuluKosmas a paní BožetěchaPsáno na pranýřDiplomatiNa shledanou v lepších časechVysoká modrá zeďAféry mé ženyKronika žhavého létaNávratySvatba bez prstýnkuV těžkých dnechZáhada obrazu sv. ŠebestiánaHry lásky šálivéKlíčLekceMadame Sans-GéneRenataSvědectví mrtvých očíTajemství velikého vypravěčeTajné poslání S.M.Šťastnou cestuFrigyes KarinthyKalifův prstenMordová rokleNa kolejích čeká vrahTa slepička kropenatáVelká neznámáĎábelské líbánkyDrama na lovuJuliettePřehlídce velím já!Šest černých dívek aneb Proč zmizel Zajíc?ObjížďkaPekař Jan Marhoul„Rakev ve snu viděti...“Muž, který stoupl v ceněSoukromá vichřiceTěžká srdeční komplikaceDobrodružství Huckleberryho Finna - Král a vévodaLékař v rozpacíchPodivný příběh jedné lásky


Aktualizace osobnostního profilu Josef Chvalina: 26.4. 2024 02:30