Miroslav Masopust (1943 - 2009)


Miroslav Masopust se narodil 28. listopadu 1943 v Praze. Učarovala mu herecká práce a v roce 1966 vystudoval herectví pražské DAMU. Celá jeho divadelní kariéra se odehrála v Praze. Přes Divadlo S. K. Neumanna (1966 – 1967) a Divadlo za branou Otomara Krejči (1967 – 1971) se v roce 1971 dostal do Městských divadel pražských, kde pracoval až do roku 1991, a potom hostoval (zejména na její scéně Rokoka).

V českém filmu téměř vždy dostal jen pár a několik málo příležitostí, v pozdějších létech v hodně velkých časových intervalech. Poprvé se zjevil jako vrchní číšník v povídkovém snímku MATURITA ZA ŠKOLOU (1973). Do konce 70. let se uvedl jako taxikář Béďa Hustoles (KDO HLEDÁ ZLATÉ DNO), tatínek (film FAMU SPI DĚŤÁTKO SPI) a i historická postava tradičního politika Dr. Karla Mattuše (PŘÍBĚH LÁSKY A CTI). V této době si zahrál i nejvýraznější filmovou úlohu, namyšleného zahraničního vodníka Rolfa ve Vorlíčkově komedii JAK UTOPIT DR. MRÁČKA ANEB KONEC VODNÍKŮ V ČECHÁCH (1974).

Nic se pro něj nezměnilo ani v 80. a 90. letech, to se představil jen ve snímcích DOSTIH (závodní žokej Týml), PODFUK (Dr. Rudolf Petřík), CESTA DO ITÁLIE (doktor Merta), BLOUDĚNÍ ORIENTAČNÍHO BĚŽCE (Hanousek), NEBÁT SE A NAKRÁST (sochař) a nebo PANIC JE NANIC (děda s viržinkem). V sedmdesátých letech Masopust daboval v českých snímcích také úlohy tatínka Pavla (PAVLÍNKA) a Měsíčníka (PRINC A VEČERNICE). Jak vidno z filmových análů a filmografií, česká kinematografie byla Masopustovi macešsky lakomá (aspoň, že v letech 2001 – 2005 byl opět přijat do Městských divadel).

Více než ve filmu se Miroslav Masopust uplatnil v rozhlase („Malá mořská víla“, „Kralování pro zasmání aneb Kraslice urozené paní slepice“, „Růže a prsten“, „Pan Artur Kipps vstupuje do společnosti“, „Zpěvy rolnické“, „Galerie humoru“, „Zlatovláska“, „Vyprávění o Šmoulech“, „Výstřely u hřbitovní zdi“, „Kašpar noci“, „Snílek“, „Zajíc Košťálek“, „Čertík Perejda“, „Muzikantská pohádka pro tuze pěknou princeznu“, „Tlustý pradědeček“, „15 případů Sherlocka Holmese“, „Nikola Šuhaj loupežník“, „Baron Blecha“, „O čem zpívaly labutě“, „O Ječmínkovi“, „Příběh manželky“, „Buryga“, „O Matějovi a Majdalence“, „Anulka a pan Pětiočko“, „Domovské právo“, „Dobrodružství ve West Poley“, „Jitřenka naší slávy“, „Bílé apartmá“, „Vyšší pragmatismus“, „Zkáza Titaniku“, „Hodina pod radniční věží“, „Někdo rád chladnou“, „Jenovéfa“, „Čech a Němec“, „Boský osud“, „Zastaveníčko“, „Krvavá svatba“, „Černá dáma dává mat“, „Javorová víla“, „Co se v mlejně semlelo“, „Zelený svět“, „Ze života hmyzu“, „Náměstíčko“, „Maryla“, „Lázňařky“ aj.), na gramofonových deskách a jiných audio nosičích („Pohádkové album“, „Milostné dialogy“, „Štěpánka a její televizní kamarádi“, „Obsluhoval jsem anglického krále“, „O sedmi dnech“, „Neználkovy příhody“, „Neználek ve Slunečním městě“, „Noc na Karlštejně“ atd.).


28.11.1943
Praha, Protektorát Čechy a Morava
8.7.2009
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Miroslav Masopust csfd

Panic je nanicNebát se a nakrástSólo pro mou ženuPane králi, jdeme z dáliRomance o vodníkoviPaní LiškaVnitřní zrakMistr Pleticha a pastýř JehňátkoPojď, dáme sbohem žízniPůl pejskaBloudění orientačního běžceHrdličkaKlobouk, měšec a láskaPavouk se smaragdovýma očimaZikmund řečený Šelma ryšaváCesta do ItálieHrabě LuxemburgJak se tančí brumbambulePodfukSedmipírekJak se rozloučit s OdettkouO nosaté čarodějniciDva útržky ze života mužeKulička a ToníkNejhlavnější hodinky na světěTaneček přes dvě peklaVelké tajemstvíDostihŽlutý kvítekZamřížované zrcadloBílá kočičkaO hruškách ušatkách a jablíčku parohátkuPoslední koncertZastav se a ohlédniMedaile za všední dnyPolská krevPrinc a VečernicePodivné přátelství herce JeseniaPříběh lásky a ctiZůstanu s tebou!Značka „Svobodný otec“Muži jdou ve tměTaktika běžce střední tratiJak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v ČecháchKdo hledá zlaté dnoKlientLásky hra osudnáO Emínce a HavlíčkoviPadla kosa na kámenPavlínkaŠtafleDivoká planetaDěti stínuHra, kterou nikdo nepískalJosefinaMaturita za školouNávrat před sezónouProjížďka v kočářeSchovankaSoudruzi


Aktualizace osobnostního profilu Miroslav Masopust: 5.11. 2023 05:08