Shaike Ophir (1929 - 1987)


Shaike Ophir byl uznávaný izraelský komik. Narodil se do umírněně zbožné rodiny (masorti) jako Ješajahu Goldstein, a to v Jeruzalémě, v Britském mandátu Palestina. V pestrém prostředí Jeruzaléma si osvojil jak jidiš a ladino, tak arabštinu. Jako mladistvému se mu podařilo narukovat do elitních vojenských jednotek Palmach (některé zdroje uvádějí, že mu bylo šestnáct, jiné dokonce čtrnáct let). Když v roce 1947 vznikl armádní umělecký soubor Čizbatron, stal se jeho součástí a hvězdou.

V polovině padesátých let se poprvé objevil ve filmu, nejprve v malé roli ve snímku Even al kol mayl (1955) a vzápětí ve výraznější úloze svérázného vojáka ve filmu Maase be-monit (1956), který je pokládán za průlom na poli izraelské komedie. Následně ale Shaike Ophir odešel sbírat zkušenosti do Spojených států a do Izraele se vrátil až začátkem šedesátých let. V šedesátých letech pak v Izraeli vystupoval v komických scénkách, v nichž s pomocí pantomimy a imitace ztvárnil rozmanitou škálu lidských typů. Některé jeho výstupy jsou pokládány za klasiku izraelské zábavy. Mimoto režíroval první pásma populárního izraelského komického tria Ha-gašaš ha-chiver.

Následně se vrátil k filmu. Celkem hrál ve 28 snímcích, ale nejoblíbenější jsou komedie, jejichž scenáristou i režisérem byl Ephraim Kishon: ve filmech Ervinka (1967) a Tealat Blaumilch (1969) nestojí postava policisty ztvárněná Ophirem přímo v popředí, ale v Ha-šoter Azulai (1970) se stává postavou ústřední a titulní. Příběh muže, který se cítí být předurčen k práci policisty navzdory všemu, zejména očekáváním nadřízených, má v Izraeli status kultovního filmu a uznání dosáhl i v zahraničí: v roce 1972 vyhrál Zlatý globus v kategorii nejlepší cizojazyčný film, byl nominován na Oscara a získal i další ocenění. Ophir hrál hlavní roli také v Kishonově filmu Ha-šual be-lul tarnegolot (1978), tento film však ve své době propadl. Shaike Ophir napsal scénář pro komedii Chameš meot elef šachor (1977). Sám film také režíroval.

Na konci sedmdesátých let a v letech osmdesátých popularita Shaike Ophira upadala, nakonec vystupoval veřejně pouze v televizních kurzech arabštiny. Shaike Ophir byl dvakrát ženatý a v obou manželstvích se narodil vždy jeden syn a jedna dcera, celkem tedy čtyři děti, včetně herečky Karin Ophir. Shaike Ophir byl silným kuřákem a zemřel v padesáti sedmi letech na rakovinu plic. Posmrtně začala jeho obliba postupně opět stoupat. Dokladem uznání je, že od roku 2004 se izraelská filmová cena jmenuje Ophir.


4.11.1929
Jeruzalém, Palestina
17.8.1987
Tel Aviv, Izrael
Shaike Ophir csfd

Shaike - HaChayim HaNistarim shel Shaike OphirHamesh Ma'ot Elef Shahor


Aktualizace osobnostního profilu Shaike Ophir: 10.11. 2023 10:28