Tania Weber (1926 - 2009)   † 83 let


Původem finská kráska Tania Weber hrála velké i menší role v několika italských filmech 50. let dvacátého století, její herecká dráha je ovšem jen krátkou epizodou. Narodila se v Helsinkách jako Tanja Sarsgardeer a počátkem padesátých let uspěla v několika finských soutěžích krásy. Angažmá v italské kinematografii jí zajistil významný filmový producent Carlo Ponti, který v té době při hledání nových tváří několikrát zabrousil do Skandinávie (připomeňme například švédskou a časem mnohem úspěšnější herečku May Britt).

I když se Tania Weber naučila italsky, měla silný přízvuk, ve všech svých rolích v italských filmech byla dabována, nejčastěji za ni mluvila proslulá dabérka Lydia Simoneschi. Tania Weber hrála naposledy v mytologickém příběhu ODYSSEUS (Ulisse, 1954) režiséra Maria Cameriniho. Na další kariéru u filmu pak rezignovala a začala pracovat jako módní návrhářka.


18.8.1926
Helsinki, Helsingin seutukunta, Uusimaa, Finsko
20.11.2009
Řím, Lazio, Itálie
Tania Weber csfd

UlisseLa nave delle donne maledetteNejkomičtější představení na světěNevěrnicePrázdniny v ŘíměSiamo tutti inquiliniUn giorno in preturaCarica eroica


Aktualizace osobnostního profilu Tania Weber: 27.4. 2024 00:39