Giorgio de Lullo (1921 - 1981)


Italský herec Giorgio de Lullo byl především významným divadelním režisérem, před kamerou se vyskytoval jen sporadicky, navíc ve filmech, které jsou u nás prakticky neznámé. De Lullo pocházel z Říma a vystudoval herectví na Národní akademii múzických umění, vzápětí začal účinkovat v římském divadle Teatro Eliseo, kde zazářil především v Mussetově hře Svícen. Následně byl členem divadelní společnosti Morelli-Stoppa a v jejím svazku hrál například v Benátkách nebo Miláně, další zajímavé výkony podal ve hrách Smrt obchodního cestujícího nebo Kočár nejsvětější svátosti, setkal se i s ruskou klasikou (Racek, Zločin a trest, Tři sestry). Obrovský úspěch spolu s uznáním kritiky mu přinesla spolupráce s režisérem Luchinem Viscontim (Antigona, Skleněný zvěřinec).

Kromě toho se věnoval i dabingu, nadále ale převažovala práce pro divadlo. Své herecké zkušenosti se rozhodl zúročit jako režisér a jestliže nebyl příliš spokojen se svou participací ve filmu, plně se oddal divadlu. Na přelomu 40. a 50. let sklízel velké úspěchy - zatím ještě stále jako herec - v shakespearovském repertoáru (Bouře, Romeo a Julie, Večer tříkrálový). Během svého angažmá v Teatro piccolo v Miláně se seznámil s Romolem Vallim a Rossellou Falk, s nimiž v roce 1954 založil vlastní divadelní společnost Compagnia dei Giovani. S Romolem Vallim (1925-1980) jej pak pojila nejen bohatá spolupráce, ale také soukromé partnerství v životě, o němž se ovšem tehdy příliš nemluvilo.

Jako režisér se Giorgio de Lullo soustředil na uvádění děl významného italského dramatika Luigi Pirandella a svým moderním pojetím měl zásadní podíl na jeho zpřístupnění současnému publiku (Každý má svou pravdu, Jindřich IV., Přítelkyně vdaných žen), mimořádným úspěchem byla především inscenace Šest postav hledá autora, s níž v letech 1962-1963 podnikla společnost turné po celé Evropě včetně zemí východního bloku. Kromě Pirandella uváděl de Lullo i další zásadní díla světové moderny (Deník Anny Frankové, Hedda Gablerová) vracel se i ke klasice, s níž se dříve setkal jako herec (Julius Caesar, Tři sestry). Úspěchy sklízel i prezentací děl svého blízkého spolupracovníka Giuseppe Patroni Griffiho.

V de Lullově režii hrál často hlavní role Romolo Valli, který souběžně rozvíjel i úspěšnou dráhu filmového herce, zatímco sám Lullo během 50. a 60. let odehrál před kamerou jen několik málo rolí. Objevil se například v Gentilomově filmu VÁŠNIVĚ (Appassionatamente, 1954), později hrál italského fašistického novináře a politika Alessandra Pavoliniho v historickém filmu PROCES VE VERONĚ (Il processo di Verona, 1963). Příležitosti ve vedlejších rolích dostal i v televizi, například v životopisném seriálu GIUSEPPE VERDI (1963), kde se setkal se svou divadelní kolegyní Rossellou Falk, pro televizi dvakrát pracoval také jako režisér.


24.4.1921
Řím, Lazio, Itálie
10.7.1981
Řím, Lazio, Itálie
Giorgio de Lullo csfd

Giorni d'amore sul filo di una lamaVeronský procesAddio Napoli!Canzoni di tutta ItaliaAppassionatamenteIn amore si pecca in dueLa pattuglia dell'Amba AlagiNon e mai troppo tardiIl votoCuoreEugenia GrandetMůj syn profesorDieci comandamenti, IGiuseppe Verdi


Aktualizace osobnostního profilu Giorgio de Lullo: 20.11. 2023 07:41