Sofoklés


Sofoklés patří k nejznámějším starořeckým dramatikům. Byl prostředním ze slavné trojice Aischylos – Sofoklés – Euripides. Všichni tři pocházeli z Attiky (kraj s hlavním městem Athénami) a zcela zásadním způsobem ovlivnili vznik evropského divadla tak, jak ho dnes známe.

„Ó vizte mě zde, jak trpím zle, a kdo trestá mě tak, že zbožně jsem ctila, co zbožné.“

Nejznámějším Sofokleovým dramatem je „Antigoné“ (počeštěle Antigona). Vypráví zde příběh dcery thébského krále Oidipa Antigoné, která dala přednost božím zákonům před lidskými. Oidipus se kdysi nevědomky oženil se svou matkou a měl s ní čtyři děti (dvě dcery a dva chlapce). Když mezi bratry vypukl bratrovražedný boj, ve kterém oba zemřeli, nechal thébský král Kreón jednoho pohřbít a druhého ne, protože ho odsoudil jako vlastizrádce. Antigoné toho však nedbala a podle božích zákonů bratra pohřbila. Za to ji Kreón, který se měl stát jejím tchánem, odsoudil k uvěznění ve skalní kobce. Kreontův čin však vyvolal další nešťastné skutky: Antigona se oběsila, jeho syn Haimón probodl mečem a manželka Eurydiké se podřízla. Příběh Oidipa a její dcery se stal předlohou různých uměleckých děl. Ze světa filmu můžeme jmenovat jeden z prvních barevných filmů italského režiséra Piera Paola Pasoliniho z roku 1967 Oidipus král.

K dalším známým Sofokleovým hrám patří „Král Oidipús“, zpracovávající osudy Oidipa, otce Antigoné. Hlavním tématem hry je otázka, do jaké míry je člověk zodpovědný za zločiny spáchané nevědomky. K Oidipově osobě se vrací ještě ve hře „Oidipús na Kolónu“. K dalším z dochovaných her patří „Aiás“, příběh hrdiny bojujícího v Trójské válce (na straně útočníků), který však musel řešit situaci, v níž se zesměšnil, proto se raději probodl. Slavný Odysseus, který s ním předtím měl spor, usiluje o jeho důstojný pohřeb. Tématem hry je odpuštění. Z dalších her je to tragédie o smrti hrdiny Hérakléa „Tráchíňanky“, v níž si hrdinova manželka vezme život kvůli jeho smrti, kterou sama nechtěně zavinila, „Élektrá“, vyprávějící příběh dcery krále Agamemnona, která neváhá se svým bratrem pomstít jeho vraždu, a „Filoktétés“, příběh hrdiny, bez kterého – jak praví věštba – nelze zlomit mocnou Tróju.

7.11.2023
Athény, Starověké Řecko
Sofoklés csfd

Król EdypAntigonaL'Origine du mondeEdipo alcaldeElektraOedipus RexAntigonaAntigone/Rites of PassionElektraMe llaman violenciaAntigoneOedipus RexOedipus the KingElektraElektraVládca OidipusAntigoneAntigoneAntigoneAntigoneKing OedipusAz élő AntigonéKönig ÖdipusOedipus the KingOidipus králPhiloktetAntigoneAntigonéElektraOidipusAntigoniDrama Into Opera: Oedipus RexDie Kraft und die HerrlichkeitErcole e la regina di LidiaOedipus RexOedipus RexGreat PerformancesAntigonaÉlektraHerculesAntigoneAntigoneAntigoneAntigonaOedipus Rex


Aktualizace osobnostního profilu Sofoklés: 7.11. 2023 22:44