Otto Sander (1941 - 2013)


Otto Sander byl německý herec. Jeho otec byl inženýrem. Během středoškolských studií vystupoval v divadelním kroužku. Po vojenské službě u námořnictva studoval v letech 1962–1967 v Mnichově divadelní vědu, germanistiku, dějiny umění a filozofii s úmyslem stát se režisérem. Herecké vzdělání získal 1964 ve škole Otto-Falckenberg a kromě toho působil jako kabaretiér.

Od roku 1980 hostoval na různých německých a švýcarských scénách, kde často účinkoval pod vedením režiséra Petera Zadeka. Před filmovou kamerou debutoval rolí svéhlavého selského syna v krátkém filmi Ludwig (1964, r. Roland Klick). První větší úspěch slavil v hlavní roli muže, který vyběhne z domu pouze pro cigarety v lehkém oděvu, a to ho přivede do trapných situací, v komedii Muž v pyžamu (R. Ch. Rateuke, H. Schmige).

Během 80. let byl obsazován významnými německými i jinými evropskými režiséry do vedlejších rolí, z nichž vyniká postava opilého námořníka Thomsena ve válečném dramatu Ponorka (r. W. Petersen) a postava německého revolucionáře Karla Liebknechta v životopisném dramatu Rosa Luxemburg (r. M. von Trott). Mezinárodní věhlas mu však přinesla až teprve úloha anděla Cassiela, jehož ztělesnil v symbolických filmech Nebe nad Berlínem a Tak daleko, tak blízko! (r. W. Wenders): anděl se po vzoru svého bývalého kolegy (Bruno Ganz) také vzdá věčnosti, ale ve své lidské existenci se stane obětí zločinecké mafie.

Velmi dobře se uplatňoval i v komediálním žánru, jak o tom svědčí např. role zkušeného lupiče a podvodníka Erwina Lubowitze, jednoho ze tří pachatelů, po jejichž stopách jde trojice nezkušených policistů v kriminální retrokomedii Vloupání (r. F. Beyer). Příležitostně se věnoval i režii v TV a v roce 1982 natočil společně s Bruno Ganzem dokumentární film Památka, dvouportrét německého komika a šansoniéra Curta Boise a mima Bedrnhardta Minettiho.


30.6.1941
Hannover, Německá říše
12.10.2013
Berlín, Berlin, Německo
Otto Sander csfd

Bis zum Horizont, dann links!Die Schuld der ErbenKrabat: Čarodějův učeňDas Herz ist ein dunkler WaldKrál MatějParfém: Příběh vrahaNerudaAus Liebe zu Deutschland - Eine SpendenaffäreDonau, Duna, Dunaj, Dunav, DunareaWerner - Gekotzt wird später!Atlantic AffairsTödliches Vertrauen100 ProSassJedermannMarleneDer Einstein des SexE-m@il an GottMänner sind wie SchokoladeUntersuchung an MädelnJsem hezká?Stan Becker - Na vlastní pěstTraum von der Freiheit, DerComedian HarmonistsLiebe LügenConversation with the BeastKondom hrůzyTruck StopDas VersprechenMatulla und BuschNikolaikircheBauernschachFilmové dnyHölderlin ComicsIm weißen Rößl am WolfgangsseeTri sestryDer KinoerzählerDer Olympische SommerInge, April und MaiSchlusschorTak daleko, tak blízko!Die SerpentintänzerinMit tödlicher SicherheitUntergehende Vaterland, DasAmauroseVorwärtsWerner – Beinhart!Zeit der RacheVloupáníWie du mir...Venedig, traumhaft billigZ.B. ... Otto SpaltNebe nad BerlínemSentimental JourneyCaspar David Friedrich - Grenzen der ZeitKurz vor SchlußMiko - aus der Gosse zu den SternenRosa LuxemburgWahnfried - Richard & Cosima


Aktualizace osobnostního profilu Otto Sander: 4.11. 2023 12:17