Paul Cambo (1908 - 1978)


Francouzský herec Paul Cambo hrál hlavně divadlo, s filmem spolupracoval jen nárazově a nijak často, přesto se s ním několikrát mohli setkat i čeští diváci. Vlastním jménem se jmenoval Paul François Mignonat a narodil se ve vesnici Bort-les-Orgues ve střední Francii. Počátkem třicátých let se dostal do Paříže a svou sympatickou tváří zaujal filmové tvůrce. Poprvé se objevil v nevýznamném filmu CHAIR ARDENTE (1932), až poté začal účinkovat v divadle, ve třicátých letech to byla nejčastěji scéna Théâtre de l'Athénée, kde hrál například ve hrách Elektra nebo Trojská válka nebude.

Nedlouho po válce se vrátil do Francie, kde znovu začal hrát divadlo, dva filmy natočil s režisérem Raoulem André. Solidní komerční úspěch zaznamenal jejich první společný film o příběhu lásky mezi městským mladíkem a venkovskou cikánkou z 19. století OBEC HNĚVU (Le village de la colère, 1947). Brzy ale musel Paul Cambo rezignovat na role milovníků a například v divácky vděčné kriminálce PŘIPRAV SE NA HRU, CALLAGHANE (A toi de jouer, Callaghan, 1955) ztvárnil postavu bohatého podvodníka Storaty.

V průběhu 50. a 60. let vystřídal Paul Cambo několik pařížských divadel, do povědomí veřejnosti se dostal především díky své účasti na slavné hře Cyrano z Bergeracu v Théâtre Sarah-Bernhardt (1956). Ve filmu se mezitím dostal ke kostýmním rolím v historických titulech, u nás jej diváci mohli vidět jako vévodu Filipa Orléanského ve slavném HRBÁČOVI (Le bossu, 1959) s Jeanem Maraisem. Mezitím začal vystupovat také v televizi, kde hrál hlavně v seriálech (BELPHEGOR, 1965; JOSEPH BALSAMO, 1973). Ještě počátkem sedmdesátých let hrál v Théâtre des Célestins nebo v Théâtre de l'Atelier, jako generálního ředitele jsme jej znovu mohli vidět také v komedii NÁHRADNÍK (La course à l'echalote, 1975). V menší úloze ministra spravedlnosti stál naposledy před kamerou v seriálu LESK A BÍDA KURTIZÁN (Splendeurs et miseres des courtisanes, 1975).

Paul Cambo zemřel následkem rakoviny kostní dřeně 19. února 1978 ve věku 69 let.


3.7.1908
Bort-les-Orgues, Francie
19.2.1978
Paříž, Île de France, Francie
Paul Cambo csfd

NáhradníkOn s'est trompé d'histoire d'amourDon Juan 73Tout pour le mieuxLe BluffeurFilles de fraudeursTajnosti PařížeNapoléon II, l'aiglonHrbáčMiss PigalleÀ toi de jouer... Callaghan!!!Une nuit à MegèveLe Village de la colèreOcho hombres y una mujerÚltimo amor de Goya, ElChantons quand mêmeL'IntriganteLe Héros de la MarneLe Joueur d'échecsLe RuisseauMon curé chez les richesMon oncle et mon curéRamuntchoRendez-vous aux Champs-ÉlyséesBarcarolleLe rayon des amoursChair ardenteLesk a bída kurtizánJoseph BalsamoLa PrunelleBelphégorPosledních pět minut


Aktualizace osobnostního profilu Paul Cambo: 12.3. 2024 06:43