Massimo Serato (1916 - 1989)


Italský herec Massimo Serato patřil k oblíbeným romantickým hrdinům filmů čtyřicátých let, později našel uplatnění v žánru tzv. sandálu a meče, v povědomí veřejnosti se pak udržel až do pozdního věku díky televizi i nevelkým rolím v koprodukčních snímcích. Pocházel ze starobylého města Oderzo v severní Itálii a jeho vlastní jméno bylo Giuseppe Seggato, až později přijal lépe vypadající umělecký pseudonym Massimo Serato. V Římě začal studovat univerzitu, studium ale nedokončil a přešel na filmovou školu Centro sperimentale di cinematografia.

Svou pověst kvalitního herce stvrdil Serato filmem SLUNCE ZASE VYCHÁZÍ (Il sole sorge ancora, 1946), který se vracel k nedávným událostem z konce války; za tento film obdržel Serato Stříbrnou stuhu od Italského syndikátu filmových novinářů. Z jeho další poválečné filmografie vyniká snímek SRPNOVÁ NEDĚLE (Una domenica d′agosto, 1950), mezitím na sebe v několika dobrodružných filmech oblékl historický kostým (PRINC REBEL – Il principe ribelle, 1947; ZLODĚJ Z BENÁTEK – Il ladro di Venezia, 1950), pozoruhodný výkon podal v adaptaci divadelní hry ŽÍZEŇ PO ŽIVOTĚ (Febbre di vivere, 1953), kde hrál cynického mladíka z bohaté společnosti; tento film měl dobré kritiky, ale diváky v kinech příliš nezaujal.

Kromě Itálie znovu točil také ve Francii (TANEC SMRTI – Danse de mort, 1947; KUPEC BENÁTSKÝ – Le marchand de Venise, 1953), v jedné z adaptací slavné Dumasovy předlohy hrál hraběte Rocheforta (POMSTA MUŠKETÝRŮ – Il boia di Lilla, 1953), v padesátých letech znovu dostal příležitosti v několika francouzských historických filmech, ke spolupráci jej zvali i němečtí filmaři. Na přelomu 50. a 60. let se Massimo Serato objevoval hlavně v žánru tzv. sandálu a meče a odehrál řadu velkých rolí v mytologických a antických příbězích (MEČ A KŘÍŽ – Le spada e la croce, 1958; HERKULOVY LÁSKY – Gli amori di Ercole, 1960; KONSTANTIN VELIKÝ – Constantino il grande, 1962), z hodnotnějších snímků tohoto typu připomeňme alespoň PILÁTA PONTSKÉHO (Ponzio Pilato, 1962) v hlavní roli s Jeanem Maraisem.

V různých žánrech se Serato objevoval i v amerických filmech natáčených ve spolupráci s evropskými koproducenty (55 DNÍ V PEKINGU – 55 Days at Peking, 1963; HRNEC MEDU – The Honey Pot, 1967). Kromě postav stárnoucích seladonů v dobrodružném i westernovém žánru si zahrál také v britské adaptaci literární předlohy Daphne du Maurier (TEĎ SE NEDÍVEJ - Don′t Look Now, 1971). Vzhledem ke zdravotním následkům vážné autonehody se Massimo Serato v 70. letech přestal ve filmu prakticky vyskytovat, příležitostně hrál v televizi, nabídky od filmařů přijímal již jen výjimečně a pro malé role. U nás jsme jej mohli vidět například v komedii NÁSTRAHY VELKOMĚSTA (Il ragazzo di campagna, 1984), naposledy hrál v komedii 32. PROSINEC (32 dizembre, 1988).


31.5.1916
Oderzo, Benátsko, Itálie
22.12.1989
Řím, Lazio, Itálie
Massimo Serato csfd

Viaggio di nozze in gialloFratelli d'Italia32 dicembrePřekročit svůj stínSaving GraceNeve a CapriNástrahy velkoměstaNanaPin il monelloVia degli specchiEden no sonoEstigmaHumanoidSuor OmicidiSolamente neroUn poliziotto scomodoIl ginecologo della mutuaKdo mi svedl ženu?Macchie solariHeroin v ženském tábořeNumber oneTeď se nedívejBeau masqueCool MillionTerza ipotesi su un caso di perfetta strategia criminaleUomo avvisato mezzo ammazzato... Parola di Spirito SantoHistoria de una traiciónHleďte... Sartana přichází / Já jsem Sartana / Cena smrti / Sartana v údolí smrtiMrtví jezdciRitorno del gladiatore piů forte del mondo, IlSeržant KlemsUn apprezzato professionista di sicuro avvenireEdipeonIl divorzioKalifkaMir hat es immer Spaß gemachtThe GamblersCamille 2000Lo stato d'assedioHrnec meduIl bello, il brutto, il cretinoLo ScatenatoMagnifico Texano, IlNotte pazza del conigliaccio, La00/ciak operazione mondoI diafanoidi vengono da MarteIm Nest der gelben Viper - Das FBI schlägt zuMujer perdida, LaTéměř dokonalý zločinCelestinaCentomila dollari per RingoCriminali della galassia, IDesafío en Río BravoDesátá oběťIl gladiatore che sfidò l'imperoSuperseven chiama Cairo...e la donna creò l'uomoIl leone di TebeInvincibili sette, GliLa rivolta dei sette


Aktualizace osobnostního profilu Massimo Serato: 20.2. 2024 08:08