Luce Fabiole (1892 - 1982)


Luce Fabiole byla hlavně divadelní herečkou, do filmu začala pronikat již v němé éře, výrazněji se ale prosadila vedlejšími úlohami starších žen až po druhé světové válce. Narodila se v Paříži jako Marie-Antoinette Bernus, její působení na divadelních jevištích dokládají prameny až od počátku dvacátých let 20. století, kdy začala hrát v režii Sachi Guitryho v jeho vlastních hrách v Théâtre Edouard VII., později vystupovala i na jiných scénách.

Nejvíce filmu natočila Luce Fabiole po druhé světové válce, znovu hrála v Guitryho filmech, v černé komedii JED (La poison, 1951) byla služkou na faře, v monumentálním epizodickém filmu KDYBY NÁM PAŘÍŽ VYPRÁVĚLA (Si Paris nous était conté, 1955) ztvárnila guvernantku mladého Voltaira, později se objevila ve čtyřech komediích André Hunebella (GYMNAZISTKY - Les collégiennes, 1957; TAXI, MARINGOTKA A KORIDA - Taxi, roulotte et corrida, 1958). V této době několikrát hrála také po boku slavného komika Fernandela. Později navázala i spolupráci s televizí, často to byly adaptace divadelních her, objevila se také v šesti dílech populárního detektivního seriálu POSLEDNÍCH PĚT MINUT (Les cinq dernières minutes, 1965-1968, 1970).

I když se její výstupy před kamerou většinou omezovaly na role často ve formátu epizod, sluší se připomenout dvě role ze 60. let. V mezinárodně oceněném příběhu starého muže a malého židovského chlapce z druhé světové války PÉPÉ A CLAUDE (Le vieil homme et l'enfant, 1967) vytvořila manželský pár s Michelem Simonem, ve stejném roce byla matkou titulní hrdinky (Jeanne Moreau) v Truffautově filmu NEVĚSTA BYLA V ČERNÉM (La mariée était en noir, 1967). Z jejích pozdějších rolí babiček připomeňme film Woodyho Allena LÁSKA A SMRT (Love And Death, 1975). Svou filmografii uzavřela menší úlohou paní Vincentové v komedii NECH MĚ SNÍT (Laisse-moi rever, 1979). Kariéru na divadle uzavřela již několik let předtím Čechovovým Rackem v divadle Théâtre de la Ville v roce 1975.

Luce Fabiole zemřela v nemocnici v Ivry-sur-Seine, kde byla již delší dobu hospitalizována, 5. května 1982 krátce před svými devadesátými narozeninami.


30.5.1892
Paříž, Île de France, Francie
5.5.1982
Ivry-sur-Seine, Francie
Luce Fabiole csfd

Laisse-moi rêverPourquoi pas!Pourquoi?Láska a smrtLes Violons du balLes trois soeursLa gageure imprévueChère LouiseLe TricorneComptes à reboursJe voudrais parler à monsieur MorattiLes PatatesMůj strýc BenjaminNevěsta byla v černémPépé a ClaudeSlunce rošťákůÀ Saint-LazareLa Morale de l'histoireQui êtes-vous Polly Maggoo ?Coplan prend des risquesLa rabouilleuseLe Magot de JosefaTre piger i ParisLe Dernier quart d'heureLes Amants de TeruelLa Traversée de la LoireOkno dokořánPantalaskasDrôles de phénomènesMon pote le gitanPéché de jeunesseLa Bonne tisaneLes Femmes sont marrantesTaxi, maringotka a koridaLes collégiennesNathalieSénéchal le magnifiqueLeguignon guérisseurLeur dernière nuitAdhémar ou le jouet de la fatalitéDeburauLa PoisonLa Vie chantéeMammyTu m'as sauvé la vieLe Trésor de CantenacDernier amourTrois garçons, une filleLe château de la dernière chanceLes Gosses mènent l'enquêteSix heures à perdreImpasseLa Revanche de Roger la HonteLe Pays sans étoilesSérénade aux nuagesÉtrange destinLa Part de l'ombreSám v nociLa Valse blancheLukrécie


Aktualizace osobnostního profilu Luce Fabiole: 9.3. 2024 01:18