Raffaello Matarazzo (1909 - 1966)


Italský režisér Raffaello Matarazzo začínal s nenáročnými komediemi éry tzv. bílých telefonů, po válce pak sklízel úspěchy s melodramatickými příběhy, celkem natočil přes čtyřicet filmů. Pocházel z Říma a vyrůstal v neúplné rodině, po střední škole pracoval jako hotelový poslíček, od dětství byl ale přitahován světem pohyblivých obrázků. V roce 1929 nastoupil do novin Il Tevere a začal psát filmové kritiky.

Velkým úspěchem se stal film TO JSEM BYL JÁ (Sono stato io, 1937), do nějž Matarazzo angažoval slavnou divadelní trojici sourozenců z Neapole, Eduarda, Peppina a Titinu de Filippovy. S Eduardem a Peppinem pak natočil neméně úspěšnou veselohru MARKÝZ RUVOLITO (Il marchese Ruvolito, 1939). Převážně komediálního žánru se se střídavými úspěchy držel i za války.

Novou epochu své filmové kariéry zahájil Matarazzo neočekávaným úspěchem s melodramatickým příběhem s kriminálním pozadím POUTA (Catene, 1949). Tento film v sobě nesl prvky neorealismu, kritika jej ale odmítla jako příliš sentimentální. Sázkou na jistotu bylo ale obsazení ústřední dvojice Amedeo Nazzari - Yvonne Sanson. Film byl natočen jako nízkorozpočtový, zaznamenal ale obrovský úspěch v kinech, kde jej vidělo více než osm miliónů diváků. Dosud skomírající filmová společnost Titanus si mohla připsat na konto zisk ve výši třičtvrtě miliardy lir.

Dvojice Nazzari - Sanson se stala miláčkem nenáročného publika a jejich popularitu Matarazzo zúročil během padesátých let dalšími šesti filmy, z nichž některé opět znamenaly mimořádné komerční trháky (MUKA - Tormento, 1950; DĚTI NIKOHO - I figli di nessuno, 1952). Točil ale pochopitelně i s dalšími herci a s jinou dvojicí Massimo Girotti - Silvana Pampanini zabodoval s filmem VÍR (Vortice, 1953). Ze stejného roku pochází také v Matarazzově tvorbě neobvyklý životopisný titul GIUSEPPE VERDI (1953) nebo dobrodružný snímek LOĎ PROKLETÝCH ŽEN (La nave delle donne maledette, 1953).


17.8.1909
Řím, Lazio, Itálie
17.5.1966
Řím, Lazio, Itálie
Raffaello Matarazzo csfd

Amore mioAdultero lui, adultera leiI terribili 7Treno di NataleCerasellaMalinconico autunnoUltima violenza, L'Intrusa, L'La risaiaL'angelo biancoGuai ai vintiSchiava del peccatoVorticeGiuseppe VerdiLa nave delle donne maledetteTorna!Il tenente GiorgioZátěž nevinnostiI figli di nessunoPaolo e FrancescaTormentoCateneLa fumeria d'oppioEmpezó en bodaDora la espíaIl birichino di papàGiorno di nozzeAvventuriera del piano di sopra, L'Notte di fortunaAlbergo degli assenti, L'Giù il siparioIl marchese di RuvolitoTrappola d'amoreTo jsem byl jáÈ tornato carnevaleJoe il rossoIl serpente a sonagliL'anonima RoylottKikiTreno popolare


Aktualizace osobnostního profilu Raffaello Matarazzo: 12.11. 2023 06:08