Ruggero Ruggeri (1871 - 1953)


Ruggero Ruggeri byl významnou osobností italského divadla první poloviny 20. století, závěr své kariéry věnoval i spolupráci s filmem a díky několika velkým filmovým rolím zůstává dodnes v povědomí nejen italských diváků. Pocházel z přímořského letoviska Fano ve střední Itálii a narodil se do solidní středostavovské rodiny, jeho otec byl profesorem literatury. Ruggero studoval ve Florencii a v Bologni, po úmrtí otce se ale rozhodl pro divadlo a na jevišti stál již v roce 1888. Nejprve prošel průpravou v menší divadelní společnosti, o několik let později jej angažoval do svého souboru významný herec Ermete Novelli, kde se brzy vypracoval v představitele hlavních rolí.

Ve třicátých letech hrál hlavní role ve filmech slavných režisérů jako byli C. L. Bragaglia (TEN STARÝ TULÁK - Quella vecchia canaglia, 1934) nebo G. Alessandrini (VDOVA - La vedova, 1939). Točil také ve Francii, jako titulní hrdina filmu OTEC LEBONNARD (Le père Lebonnard, 1939) usměrňoval rozkoly v rodině. Oblékl na sebe i historický kostým, nejprve hrál kardinála Federiga Borromea v dramatu SNOUBENCI (I promessi sposi, 1941), hlavní roli císaře Napoleona ztvárnil ve filmu NAPOLEON I. (Sant'Elena, piccola isola, 1943). Po válce odehrál ještě několik menší rolí, spolupráci s filmem završil úspěšnými komediemi DON CAMILLO (1951) a NÁVRAT DONA CAMILLA (Il ritorno di Don Camillo, 1953), v nichž jeho hlasem promlouval Ježíš Kristus.

Ještě po válce byl aktivní i v divadle, kde začal spolupracovat s mladými nadějnými režiséry jako byl například Luchino Visconti. Ve svých osmdesáti letech absolvoval poslední turné a v Paříži a Londýně oslnil svými kreacemi opět v Pirandellových hrách. Ruggeriho význam spočívá především v jeho přínosu italskému divadlu. Divadelní herectví dokázal oprostit od teatrálního projevu a stál u základů italského moderního divadla založeném na přirozenějším hraní.

Ruggero Ruggeri zemřel v Miláně 20. července 1953 ve věku 81 let.


14.11.1871
Fano, Itálie
20.7.1953
Milán, Itálie
Ruggero Ruggeri csfd

Návrat dona CamillaMalý svět dona CamillaLes deux véritésVanitàSant'Elena piccola isolaGelosiaQuarta paginaI promessi sposiSe non son matti non li vogliamoLa gerla di papà MartinIl documentoLa vedovaLampada alla finestra, UnaLe père LebonnardLa donna di una notteL'uomo più allegro di ViennaIl principe dell'impossibileAmletoAllo ! FernandelIl duello


Aktualizace osobnostního profilu Ruggero Ruggeri: 12.10. 2023 09:57