Jacques Hilling (1926 - 1975)


Francouzský herec Jacques Hilling se nedožil ani padesáti let, stihnul nicméně odehrát bezmála devadesát vedlejších rolí ve filmech, řada z nich je známá i našim divákům. Narodil se sice v Austrálii, ale od dětství vyrůstal ve Francii, kde se po druhé světové válce začal uplatňovat jak před kamerou, tak na divadelních jevištích. Podle některých pramenů se před kamerou poprvé objevil ve filmu OSUD SE BAVÍ (Le destin s'amuse, 1946), prokazatelně poprvé hrál až menší roli vojáka v povídkovém snímku NÁVRAT DO ŽIVOTA (Retour à la vie, 1948).

Mezitím v rychlém sledu narůstal počet Hillingových rolí v historických kostýmech a opět nevelké úlohy ztvárnil v řadě dodnes dobře známých filmů. Například s režisérem Bernardem Borderie poprvé točil film TŘI MUŠKETÝŘI (Les trois mousquetaires, 1961), později spolu pracovali ještě na dalších osmi filmech. Z nich připomeňme především první tři díly romantické série o Angelice, byť Hillingova postava notáře Molinese tu měla menší prostor než v literární předloze. Z jeho další práce pro divadlo připomeňme hru Vítr ve větvích sasafrasu, která byla na jevišti Théâtre Gramont především velkým divadelním comebackem Michela Simona. Mezitím Jacques Hilling navázal spolupráci i s televizí.

Počátkem 70. let hrál Jacques Hilling ve třech autorských filmech Michela Audiarda, zviditelnil se i účastí v televizních seriálech. Jeho filmografií uzavírá dvojí spolupráce s režisérem Bertrandem Tavernierem, úplně naposledy se objevil jako abbé Gratellard v historickém filmu AŤ ZAČNE SLAVNOST (Que la fete commence, 1975). Jacques Hilling zemřel ještě před jeho premiérou, 16. února 1975 ve věku 48 let.


22.5.1926
Randwick, New South Wales, Austrálie
16.2.1975
Paříž, Île de France, Francie
Jacques Hilling csfd

Ať začne slavnost...Hodinář od sv. PavlaL'aquariumBraises de décembreDoživotní rentaLe Dessous des cartes d'une partie de whistČerný prapor vlaje nad pekáčemKoňská hlavaNepije, nekouří, nedroguje, ale ... povídá!Trop petit mon amiCaroline chérieCatherineDva na cestěAngelika a králProtigangová brigádaBáječná AngelikaL'Or du DucModrý PanterAngelika, markýza andělůBanco à Bangkok pour OSS 117Une ravissante idioteValentin le désosséL'Abominable homme des douanesLes VeinardsLes ViergesÀ toi de faire... mignonneCartoucheHorace 62Lemmy pour les damesNevítaný dědicRytíř PardaillanKněžna de ClévesOtěže na krkuSmrt BellyTři mušketýři: Královniny přívěskyBouche cousueLe Baron de l'écluseLe MoutonNábřeží úsvituPravdaBabeta jde do válkyBobosseGuinguetteLuční uliceNebezpečné známostiPřípad komisaře MaigretaC'est la faute d'AdamClara et les méchantsLa Femme et le pantinLes Jeux dangereuxMaigret klade pastKapesní láskaLa Peau de l'oursLe Grand BluffLe TriporteurQue les hommes sont bêtes !ŠpioniElena a mužiGervaisa


Aktualizace osobnostního profilu Jacques Hilling: 25.3. 2024 23:26