Sylvia Sidney (1910 - 1999)


Sylvia Sidney byla svého času jednou z nejlépe placených hollywoodských hereček. Narodila se jako Sophia Kosow a měla částečně židovský, ruský a rumunský původ. Když jí bylo pět let, její rodiče se rozvedli a vychovávala ji matka a nevlastní otec, po němž dostala i příjmení. O herectví se zajímala od raného věku, studovala divadelní školu a první role si odbyla jako komparzistka v amerických filmech koncem 20. let.

V roce 1973 dostala nominaci Academy Awards za nejlepší herečku ve vedlejší roli za film Letní naděje, zimní vzpomínky. Později získala i ocenění George Eastmana za celoživotní dílo a přínos filmu. Na konci 80. let ji režisér Tim Burton, který byl jejím velkým fanouškem, obsadil do filmu Beetlejuice. Poslední film, kde si zahrála, je Mars útočí!. Přestože Sylvia byla třikrát vdaná, měla pouze jednoho syna Jacoba, který zemřel v roce 1987. Ona sama zemřela v roce 1999 na rakovinu jícnu v 88 letech.


8.8.1910
Bronx, New York City, New York, USA
1.7.1999
New York City, New York, USA
Sylvia Sidney csfd

Mars útočí!Svatba, nebo pohřeb?Andre's MotherBeetlejuiceKamarádiWitching of Ben Wagner, TheFinnegan Begin AgainČasný mrázBrass Ring, ThePříkaz k smrtiCome Along with MeHammettHaving It AllBezvýznamná smrtF.D.R.: The Last YearThe Gossip ColumnistThe Shadow BoxThat's LifeDamienSiegeNikdy jsem ti neslibovala růžovou zahraduSnowbeastDeath at Love HouseGod Told Me ToOperace BleskSecret Night Caller, TheWinner Take AllLetní naděje, zimní vzpomínkyDo Not Fold, Spindle, or MutilateBehind the High WallBrutální sobotaLes MiserablesLove from a StrangerMr. AceThe Searching WindKrev na slunciThe Wagons Roll at Night...One Third of a Nation...You and MeV newyorském přístavuŽiješ jenom jednouByl jsem lynčovánSabotážThe Trail of the Lonesome PineDvacetiletáMary Burns, FugitiveBehold My Wife!Good DameThirty Day PrincessJennie GerhardtPick-upMadame ButterflyMerrily We Go to HellThe Miracle ManUčiň mě hvězdouAmerická tragédieCity StreetsConfessions of a Co-EdLadies of the Big HouseStreet Scene


Aktualizace osobnostního profilu Sylvia Sidney: 22.3. 2024 22:02