Christian Fechner (1944 - 2008)   † 64 let


Jméno Christiana Fechnera mohli i naši diváci číst v titulcích k desítkám úspěšných francouzských filmů, jejichž vznikl zaštítil jako producent. Narodil se ve Francii, ale měl rakouský původ, jeho rodiče opustili Rakousko po obsazení německou armádou v roce 1938. Christian Fechner začínal jako kouzelník a břichomluvec, přitom ale obdivoval i svět filmu a hudby. Zaujaly jej především britské pěvecké hvězdy a rozhodl se zaplnit mezeru na francouzském gramofonovém trhu podobnými typy jako byla dvojice Cher a Sonny Bono.

V následujících letech triumfoval Fechner jako producent dalšími filmy s Les Charlots jako BLÁZNI ZE STADIÓNU (Les fous du stade, 1972) nebo VELKÝ BAZAR (Le grand bazar, 1973), opět v režii Claude Zidiho, neméně úspěšný byl Jean Girault s filmem BAŽANTI JEDOU DO ŠPANĚLSKA (Les Charlots font l'Espagne, 1972). Na menší zájem diváků pak ale narazily historické veselohry o čtyřech sluzích a čtyřech mušketýrech v režii André Hunebella. Nové zisky však Fechnerovi přinášela započatá spolupráce s Pierrem Richardem (HOŘČICE MI STOUPÁ DO NOSU - La moutarde me monte au nez, 1974).

Pro mnohé překvapivé bylo spojení Christiana Fechnera s Louisem de Funèsem. Ten ale obdivoval filmy s Les Charlots a rád si je pouštěl, proto souhlasil s nabídkou točit s Claudem Zidim, s nímž dosud nespolupracoval. Film KŘIDÝLKO NEBO STEHÝNKO (L'aile ou la cuisse, 1976) měl složitější pozadí vzniku, protože de Funès mezitím prodělal infarkt a pojišťovna jej odmítla na natáčení pojistit. Fechner ale přesto souhlasil a finanční rizika případného přerušení prací vzal na sebe. S bezmála šesti milióny diváků si pak mohl připsat další velký úspěch. Claude Zidi potom ve Fechnerově produkci realizoval neméně slavný film ZVÍŘE (L'animal, 1977) s J. P. Belmondem v hlavní roli. Tady Fechner souhlasil, aby filmová postava producenta (hrál ji Julien Guiomar) nesla jeho jméno.

Znovu spolupracoval i s L. de Funèsem (JEDEN HOT A DRUHÝ ČEHÝ - La zizanie, 1978), počátkem 80. let ale musel hledat nové tváře. Sláva skupiny Les Charlots byla již minulostí, de Funes zemřel, Pierre Richard také již netáhnul do kin jako dříve. Navázal spojení s tehdy značně populárním divadelním uskupením Le Splendid a s jeho herci vzniklo několik úspěšných komedii, za všechny jmenujme film DĚDOUŠEK SE DAL NA ODBOJ (Papy fait de la résistance, 1983). Často v jeho produkci točil režisér Patrice Leconte (SPECIALISTÉ - Les spécialistes, 1985). Méně zisková devadesátá léta přiměla Christiana Fechnera k ojedinělému pokusu o vlastní režii, jeho film NALEZENEC JUSTINIEN, BOŽÍ LEVOBOČEK (Justinien trouvé ou le bâtard de Dieu, 1993) však prošel kiny bez většího zájmu.


26.7.1944
Agen, Francie
26.11.2008
Paříž, Île de France, Francie
Christian Fechner csfd

L'Auberge rougeDovolená po francouzsku 3Srdečná dohodaNepostradatelný pomocníkL'Incruste, fallait pas le laisser entrer !Chouchou - miláček PařížeTéměř smrtonosná pastZločin v rájiDívka na mostěDěti z mokřinPoloviční šanceTout doit disparaîtreZamilovaná čarodějkaElisaLa GamineMilenci z Pont-NeufLe Retour de Lemmy CautionBratři v brkuPochod ve stínuCirculez y a rien à voir !Drsný chlapíkDědoušek se dal na odbojZelňačkaLakomecJeden hot a druhý čehýZvířeOsudové ženyNáhradníkPolibky z HongkonguBažanti jdou do bojeHořčice mi stoupá do nosuTendre DraculaNevím nic, ale řeknu všechnoVelký bazarBažanti jedou do ŠpanělskaBlázni ze stadiónuStudený potBlázniví bažantiLes Bronzés, le père Noël, papy et les autresLouis De Funès, la comédie humaineLa Magie MélièsNalezenec Justininen, boží levoboček


Aktualizace osobnostního profilu Christian Fechner: 26.4. 2024 20:46